image
Sursa foto: World Health Organization

OMS face apel la transformarea îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale după o înmulţire a cazurilor postpandemie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri un apel vizând transformarea globală a îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale, menţionând o creştere bruscă a problemelor de sănătate mintală la nivel global de la debutul pandemiei, informează DPA.

Depresia şi anxietatea au crescut cu 25% doar în primul an al pandemiei de coronavirus, a precizat OMS cu prilejul lansării celei mai ample evaluări realizate de agenţie referitoare la sănătatea mintală la nivel global de la începutul secolului.

Aproape un miliard de persoane, adică una din opt persoane la nivel mondial, se confruntau cu probleme de sănătate mintală în 2019, înainte de începerea pandemiei, iar persoanele cu afecţiuni severe din domeniul sănătăţii mintale mor cu 10 până la 20 de ani mai devreme decât populaţia generală, avertizează raportul.

Principalele cauze ale depresiei sunt abuzul sexual petrecut în copilărie şi bullying-ul, se precizează în raportul care face apel la acţiuni pentru abordarea ambelor probleme cu sprijinul serviciilor sociale, susţinere oferită familiilor care întâmpină dificultăţi, precum şi implementarea unor programe de educare socială şi emoţională în şcoli.

Inegalităţile sociale şi economice, războiul, criza climatică şi ameninţări sanitare precum pandemia sunt menţionate ca factori de risc pentru afecţiunile mintale, scrie Agerpres.

„Viaţa fiecăruia dintre noi afectează pe cineva cu o problemă de sănătate mintală. O bună sănătate mintală înseamnă o bună sănătate fizică, iar acest nou raport pledează cu tărie pentru schimbare'', a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Investiţia în sănătate mintală este o investiţie într-o viaţă şi un viitor mai bun pentru toţi''.

Noutăţile partenerilor

comentarii: