Un ucrainean și un moldovean, prinși la frontieră cu permise de conducere false: Ce le-au spus polițiștilor

În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră din punctul de trecere a frontierei Palanca au contracarat două tentative de trecere ilegală a frontierei de stat cu acte falsificate. Bărbații au declarat că nu cunoșteau despre falsul depistat. Dacă va fi demonstrată vinovăția, persoanele riscă amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Foto: border.gov.md

Primul incident a fost consemnat în jurul orei 12:00. Pe direcția de intrare în R.Moldova s-a apropiat un BMW X5, condus de un cetățean al Ucrainei, de 38 de ani. Acesta a prezentat la control actele pentru autorizarea trecerii graniței. Printre acestea se afla și un permis de conducere care nu corespundea unui act veridic. După verificările suplimentare, polițiștii de frontieră au stabilit că permisul este unul „fantezist”, ceea ce denotă faptul că nu a fost eliberat de vreo autoritate legală.


Bărbatul a declarat că şi-a perfectat permisul de conducere cu aproximativ doi ani în urmă, în baza unui alt permis pe care îl pierduse anterior și care fusese eliberat de către autoritățile din Israel. Persoana și-a continuat călătoria în calitate de pasager.

Cel de-al doilea caz a fost înregistrat câteva ore mai târziu pe direcția ieșire din R.Moldova. La linia de control s-a apropiat un pieton, care intenționa să ajungă în Ucraina. După verificările pentru autorizarea trecerii frontierei de stat s-a stabilit că este un conațional de 26 de ani din Telenești. Reieșind din analiza de risc, polițiștii de frontieră au decis extinderea controlului, care a rezultat cu depistarea unui permis de conducere ucrainean cu semne vădite de falsificare.

Tânărul a declarat că nu cunoștea despre falsul depistat, deoarece obținuse permisul de conducere la o școală auto din Ucraina, contra sumei de 7000 de hrivne.

În ambele cazuri, actele au fost ridicate şi transmise spre expertiză, iar persoanele s-au ales cu procese-verbale de constatare a infracțiunii, conform art.361 alin.1 Cod Penal al R.Moldova. Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST continuă cercetările, în vederea elucidării circumstanțelor și luarea măsurilor legale ce se impun.


Pub