Moldindconbank a desfășurat Adunarea generală ordinară a acționarilor 2022

17 Iun. 2022, 17:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2022, 17:11 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe data de 15.06.2022, la sediul băncii a avut loc Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor BC „Moldindconbank” S.A.. La Adunarea generală au participat acționarii băncii sau reprezentanții acestora, care dețin 93,74% din total acțiuni cu drept de vot aflate în circulație. Toate chestiunile incluse în ordinea de zi a Adunării generale au fost adoptate cu peste 99% din voturile reprezentate la Adunare.

Adunarea generală a luat act de darea de seamă financiară anuală a Băncii pentru anul 2021 și a aprobat darea de seamă anuală a Consiliului Băncii pentru anul 2021.

Banca a raportat realizări semnificative: o acoperire de peste 20% din piaţă la capitolul activelor (20,6%), a creditelor acordate (20,4%) şi a depozitelor atrase (21,0%). Moldindconbank este prima bancă în segmentul creditării ipotecare, cu o cotă de 27,6%, este banca lider pe piața cardurilor de plată, cu o cotă de 37,8%, precum şi în segmentul operațiunilor cu cardurile de plată. Banca menține un nivel înalt de lichiditate şi capitalizare, demonstrând în anul 2021 cea mai înaltă eficiență financiară în sistemul bancar autohton.

Aceste performanţe reprezintă fundamentul solid pentru dezvoltarea cu succes a băncii şi în continuare. Procesele de digitalizare din cadrul băncii vor transforma instituția în toate domeniile de activitate, propulsând Moldindconbank către cele mai inovative şi avansate standarde ale industriei și a serviciilor de calitate oferite clienţilor.

De asemenea au fost aprobate modificări în Statutul Băncii și s-a confirmat entitatea de audit pentru efectuarea auditului obligatoriu ordinar al situațiilor financiare ale Băncii în anul 2022.

Referitor la plata dividendelor, Adunarea generală, ținând cont de recomandarea Băncii Naționale a Moldovei de abținere pe parcursul anului 2022 de la distribuirea de dividende până la atenuarea efectelor negative, cauzate de situația curentă, a hotărât că profitul net al Băncii pentru anul 2021 se va considera profit nedistribuit până la adoptarea de către Adunarea generală a unei alte hotărâri în acest sens. După această decizie, rata de adecvare a capitalului a crescut cu peste 31%, ceea ce confirmă încă o dată stabilitatea instituției.

Rezultatul votului Adunării generale va fi adus la cunoștința acționarilor Băncii prin publicarea unui comunicat informativ în ziarul „Capital Market” şi pe pagina web a băncii, în termenul stabilit de legislația în vigoare.

***

Moldindconbank este o bancă de importanță sistemică pentru Republica Moldova, confirmând statutul de bancă de top și în anul 2021 prin pozițiile de lider pe piață la cele mai importante segmente. Realizările băncii se datorează echipei de profesioniști și susținerii acordate de acționarul majoritar DOVERIE UNITED HOLDING din Bulgaria.

P.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 15:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 15:15 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Transferurile instant zilnice ale moldovenilor se ridică la 2,6 milioane de lei, constată guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care a participat astăzi la lansarea Campaniei Naționale Fără Cash.

„Împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți și la servicii bancare și, în general, la dezvoltarea țării și crearea unor perspective mai simple de facilitare a businessului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei”, a subliniat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM a făcut referire la cele mai recente proiecte ale Băncii Naționale, care deja se bucură de succes. În context, a fost menționată înaintarea cererii de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), care este în proces de examinare, dar și lansarea, în luna martie, a Sistemului de Plăți Instant MIA.

„Până ieri, avem înregistrate 124 118 de plăți și 115 milioane de lei transferați – câte 2900 de plăți și 2,65 mil de lei transferați pe zi. Sunt cifre care arată că MIA este un succes pentru sistemul nostru bancar. Aducem cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea plăților sigure, rapide și cu costuri din ce în ce mai reduse. Avem comisioane de zero lei pentru plățile instant de până la cinci mii de lei. Plățile au devenit foarte accesibile” a spus Anca Dragu.

Anul trecut, numărul cardurilor în circulație a depășit numărul populației din Republica Moldova, constituind cifra de 3 292 564. Totodată, pe parcursul anilor 2019-2023 numărul și valoarea plaților fără numerar au crescut în fiecare an în medie cu 40,4% și respectiv 37,9%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău