image
Sursa foto: Profimedia

Sri Lanka mai are combustibil doar pentru cinci zile

Stocurile de combustibil ale statului Sri Lanka, aflat de mai multe luni într-o criza economică și financiară majoră, vor mai dura doar cinci zile, a anunțat ministerul energiei din această țară, joi, relatează Reuters. Sri Lanka așteaptă confirmarea pentru un credit de 500 de milioane de dolari pe care ar urma să-l primească din partea Indiei.

Țara de 22 milioane de locuitori se află în ce mai gravă criză financiară din ultimele șapte decenii după ce rezervele sale de valută aproape că au fost consumate. Sri Lanka a rămas fără dolari cu care să plătească importuri esențiale – alimente, medicamente și combustibil.

Lipsa cronică de combustibil s-a înrăutățit în această săptămână, iar cozi kilometrice s-au format la benzinării din toată țara, ceea ce a reaprins proteste sporadice.

Sri Lanka nu poate să plătească 725 de milioane de dolari în datorii către distribuitori și încearcă cu dificulrare să obțină noi linii de credit pentru livrări viitoare.

„Ne străduim cu dificultate să obținem rezerve de combustibili. Guvernul va încercă să mențină stocurile existente până în 21 iunie.

Ne este foarte greu să satisfacem cererea, iar stocurile noastre ar putea să dispară chiar mai repede dacă nu renunțăm la călătoriile ne-esențiale și dacă oamenii nu se opresc din a stoca inutil combustibilul.

Așteptăm o livrare în următoarele trei zile și alte două pentru următoarele opt zile”, a spus ministrul energiei din Sri Lanka.

Situația din Sri Lanka

Premierul din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, a demisionat în 9 mai, pe fondul celei mai grave crize economice a națiunii insulare de la independența din 1948, care a dus la proteste ample și la lipsuri în rândul cetățenilor. În locul lui a fost numit un lider al opoziției - Ranil Wickremesinghe.

Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de pe urma lipsei de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente și se confruntă cu întreruperi de curent zilnice şi o inflaţie record, fără ca nimic să sugereze încetarea dificultăţilor economice.

Guvernul, care a recunoscut că este cea mai gravă criză economică de la independenţa faţă de Marea Britanie în 1948, a cerut ajutor de la Fondul Monetar Internaţional, dar negocierile ar putea dura până la sfârşitul anului.

Sri Lanka este condusă de familia Rajapaksa. Frații președintelui au ocupat posturile de ministru de finanțe, prim-ministru și ministru al agriculturii. Nepotul său este ministrul sportului.

Oamenii sunt furioși ca urmare a creșterii uriașe a costurilor de trai – prețurile la alimente au început să crească accelerat de la sfârșitul lui 2021, iar acum oamenii plătesc cu până la 30% mai mult pentru alimente decât în urmă cu un an. Din această cauză, mulți oameni din Sri Lanka au început să renunțe la mese.

Pe lângă problemele legate de aprovizionarea cu hrană, Sri Lanka se confruntă și cu un acut deficit de combustibil și medicamente, iar penele de curent au provocat noi probleme pentru întreaga societate. Sistemul medical este aflat în pragul colapsului tot din cauza lipsei de medicamente.

Problemele economice ale statului asiatic sunt generate în mare parte de faptul că a rămas fără rezerve de valută. Țara, puternic dependentă de importuri, nu-și mai permite să cumpere hrană sau combustibil.

Noutăţile partenerilor

comentarii: