Strachina de Jmalț a ajuns la un deputat PAS, dar l-a ocolit pe Ion Ceban: Comunitatea LGBT a dat și un „tazic” pentru „homofobie”

Anti-premiul anual „Strachina de Jmalț”, oferit de Centrul de Informații GENDERDOC-M, a ajuns la cea de-a patra ediție. Trofeele, strachini de jmalț, și marele trofeu, un lighean de plastic, sunt decernate, persoanelor publice, afacerilor, funcționarilor și politicienilor care și-au exprimat pe parcursul anului dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT+ din Republica Moldova.

Foto: Facebook: GENDERDOC-M

Astfel, anul acesta trofeul pentru „Pentru inovații în domeniul certificării și standardizării homosexualității” merge la Petru Corciun, maior de justiție Ministerul Apărării, pentru faptul că i-a cerut soldatului homosexual, Marin Pavlescu, un certificat care să-i confirme homosexualitatea.

Trofeul „Pentru încercarea de a ședea cu fundul pe două scaune” se duce la Ion Groza, deputat PAS, care a uitat că e deputatul unui partid democrat, cu valori europene, și a votat ca fiind din PSRM împotriva rezoluției 2417 a APCE „pentru a combate creșterea urii împotriva persoanelor LGBTI în Europa”.

Rețeaua de magazine Ocean Fish a luat trofeul „Pentru cea mai băloasă justificare a homofobiei” pentru refuzul de a-l angaja pe Marin Pavlescu pe motiv că „nu suntem homofobi, dar…”

Marele trofeu, Ligheanul de Plastic, a fost decernat deputaților Adunării Populare a UTA Găgăuzia „Pentru că au acoperit Găgăuzia cu ligheanul de alamă al Evului Mediu”, pentru pretinsa lor uitare că în Găgăuzia sunt recunoscute şi garantate drepturile şi libertăţile omului şi cetăţeanului în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova.

Deși, Ion Ceban a provocat un adevărat scandal cu marșului comunității LGBT+ , coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului GENDERDOC-M Angelica Frolov a explicat că premiul se oferă o singură dată, iar edilul a primit o astfel de mențiune, acum doi ani.

„Dăm premiul o singură dată și Ion Ceban l-a primit deja în 2020”, a menționat Fralov.  

Primarul capitalei vrea să schimbe locația marșului comunității LGBT+, pe care a refuzat să-l autorizeze pentru 19 iunie curent. „Președinția - Parlamentul - Guvernul vor fi acele locații pe care le vom schimba ca homosexualii să-și realizeze parada”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Recent și Episcopul de Bălți și Fălești Marchel a îndemnat oamenii să „iasă împotriva marșului LGBT și să nu permită această invazie”.

Marșul LGBT este interzis în continuare de edilul capitalei, Ion Ceban. Primarul a declarat că nu va semna pentru desfășurarea paradei, iar „cei din PAS, care tare îi apără, pot să mă critice cu toate cuvintele”. „Ce am avut anii precedenți la astfel de parade, ieșire în stradă și devizarea societății, un haos pe străzi în preajma acestor parade, copii nu trebuie să vadă aceste lucruri chiar pe stradă”, a mai spus Ceban.

Ceban a anunțat că nu va accepta organizarea marșului LGBT planificat pentru această lună. „Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris Ceban, pe Facebook.

„Ion Ceban asta depășește orice limită”, a scris soția ministrului Muncii, Vera Țurcanu-Spatari, după ce primarul capitalei a declarat că „marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de Primărie”. Aceasta a cerut Consiliului pentru Egalitate să vină cu o reacție.

Scandalul legat de marșul LGBT ia amploare. După reacțiile provocate de anunțul lui Ion Ceban privind interzicerea marșului LGBT în capitală, edilul vine cu noi declarații. „Interzis am spus. Nu aveți ce căuta în Chișinău pe străzi. Nici cu Maia Sandu, nici fără ea”, a scris acesta într-o postare pe Facebook care ulterior a dispărut.

Ulterior, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost blocat pe Facebook.

Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu acuzații către primarul capitalei, Ion Ceban, după ce acesta a interzis marșul LGTB. Marian susține că edilul „se poartă exact ca un gopnic, intimidând și hărțuind” această comunitate. Totodată, acesta a menționat că Ceban în 3 ani nu a rezolvat nicio problemă majoră a orașului, „nu poate conduce o capitală europeană în secolul 21”.

„Amatoarele și amatorii de BDSM cred că au acum fantezii erotice cu Ceban îmbrăcat în piele cu o puhă de cioban în mâna, care strigă: Interzis, am spus”, așa a reacționat coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului GENDERDOC-M Angelica Frolov, după ce edilul capitalei a interzis marșul LGBT.


Pub