Luna lui cuptor va înfierbânta Justiția: Comisia „pre-vetting” dă start evaluării candidaților la CSP și CSM

La începutul lunii iulie, Comisia „pre-vetting” va începe procesul de evaluare a circa o sută de candidați pentru funcții cheie în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova. Este vorba despre Consiliul Superior al Magistraturii (CSP) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Anunțul a fost făcut de către președintele comisiei de evaluare.

Foto: UNIMEDIA

Comisia va evalua candidații pentru integritatea lor financiară și etică. Aceștia sunt obligați să completeze un formular de declarație de avere și interese personale, care va oferi informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională. În plus, Comisia va colecta și verifica date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat. Acestea includ autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.

„Ne dăm seama cât de important este acest proces de evaluare în contextul consolidării independenței, imparțialității și eficacității sistemului de justiție din Republica Moldova, dar și necesitatea de a spori credibilitatea sistemului de justiție pentru poporul Republicii Moldova”, a spus Herman von Hebel, președintele Comisiei.

Pentru evaluarea integrității candidaților, Comisia va analiza dacă aceștia au încălcat normele de etică și conduită profesională, au fost supuși unor suspiciuni rezonabile de acte de corupție sau au încălcat obligațiile de declarare a averii și intereselor personale, conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor sau limitărilor. Comisia va analiza, de asemenea, dacă averea candidatului dobândită în ultimii 15 ani corespunde veniturilor declarate.

După examinarea informațiilor colectate de la candidați și din alte surse, Comisia va invita candidații la o audiere publică, apoi va emite o decizie motivată referitoare la evaluarea fiecărui candidat.

Proiectul de lege „pre-vetting” a fost adoptat la data de 10 februarie 2022. Comisia de evaluare este constituită din șase membri, trei dintre care sunt desemnați de partenerii de dezvoltare, iar ceilalți - de către Parlament.


Pub