BCS condamnă ședința comună a parlamentelor RM și României care va avea loc la Chișinău: Vom ignora acest eveniment. Este vorba despre o trădare națională
Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României se vor reuni în ședință comună la Chișinău, unde va fi adoptată o Declarație comună. Astfel, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că „vor ignora acest eveniment anticonstituțional”. Potrivit lor, astfel de evenimente nu au precedente în practica mondială.
Foto: UNIMEDIA

„Provocările regionale, din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit să mobilizeze clasa politică, întreaga societate asupra agendei interne, consolidării securității, neutralității, suveranității, stabilității social-economice a țării. Este exact ceea ce opoziția cere autorităților de aproape un an. Am îndemnat autoritățile, consecvent și sistematic, să renunțe la sloganurile geopolitice deșarte, la paradele de sesiuni foto cu diverși invitați și la numeroasele deplasări în străinătate, lipsite de conținut.

Am propus un larg consens național privind garantarea stabilității în Moldova, combaterea sărăciei, inflației, creșterii prețurilor și tarifelor, salvarea agriculturii și asigurarea securității energetice. Aceste obiective sunt susținute de majoritatea covârșitoare a societății. Însă guvernarea ignoră complet propunerile noastre. Guvernarea s-a îngrădit de societate cu un zid de aroganță, îngâmfare, incompetență. Creând iluzia unei activități politice externe, guvernanții s-au izolat complet de responsabilitatea pentru soarta cetățeanului de rând.

Anume în contextul dat noi evaluăm inițiativa de organizare a ședinței comune a parlamentelor Moldovei și României. În primul rând, astfel de evenimente nu au precedente în practica mondială. Pe lângă caracterul evident anticonstituțional al acestei acțiuni ceremoniale demonstrative, care este ideea principală care o transmite societății? De fapt, aceasta ar însemna o recunoaștere publică a incapacității de a soluționa în mod independent problemele și soarta propriei țări. De asemenea, aceasta denotă necesitatea acută de a transmite soluționarea problemelor interne ale Moldovei sub un control extern direct.

Sau este o etapă a unui plan bine pus la punct ce prevede falimentarea intenționată a statalității moldovenești prin transferul justiției, sistemului bancar, infrastructurii, întreprinderilor strategice și securității naționale sub control extern? Concluzia principală pe care o putem face constă în faptul că este vorba despre un fel de „repetiție” a Sfatului Țării din anul 1918, la care visează autoritățile actuale, dar, în realitate, este vorba despre o trădare națională.

Vrem să le amintim guvernanților că aceste chestiuni țin de competența poporului Moldovei, unicul purtător al suveranității țării noastre. Suveranitatea națională, statalitatea constituie patrimoniul, produsul progresului istoric și al aspirațiilor seculare ale poporului multietnic al Moldovei. Suveranitatea, statul, poporul - nu sunt și nu pot fi obiectul unor înțelegeri ascunse și negocieri politice. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor ignora acest eveniment anticonstituțional”, se arată într-un comunicat emis de BCS.


Pub