Averi confiscate chiar dacă sunt pe numele rudelor. Proiectul Maiei Sandu, votat de Parlament în prima lectură

Parlamentul modifică legislația pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. Deputații au votat în prima lectură un proiect de modificare a Codului penal, inițiativă legislativă a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa legsilativă a fost susținută de 57 de deputați. Parlamentul urmează să voteze proiectul și în lectura a doua.

Foto: Simbol

Legea actuală conține un obstacol ce îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitatea să-și păstreze averile sau să le transfere către persoane terțe. Potrivit proiectului aprobat de Parlament, Codul penal va fi completat cu două alineate noi. Modificările vor prevedea posibilitatea de confiscare a bunurilor care au fost transferate de condamnat către terți pentru a evita confiscarea, precum și confiscarea bunurilor în absența acuzatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu se prezintă în instanța de judecată.

Miniștrii au aprobat inițiativa legislativă a Președintei țării care urmărește scopul de a face funcțional mecanismul de confiscare extinsă a averilor. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că prin acest proiect se propune o altă abordare, și anume, dacă persoana a fost condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material și dobândește în mod ilegal bunuri ca sursă generatoare de profit, aceste bunuri pot și trebuie confiscate în folosul statului, fără ca statul să probeze că fiecare bun confiscat provine dintr-o infracțiune care ar fi documentată penal. „Este suficient ca persoana să fie condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material, iar instanța să stabilească inclusiv faptul că există diferență dintre veniturile licite și avere”, a spus acesta.

Pe 1 februarie, șefa statului anunța că a expediat un proiect de lege Parlamentului. Acesta are drept scop îmbunătățirea cadrului legal pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.


Pub