Sandu vine cu explicații, inclusiv pe magistrații respinși, dar „apreciați de socetatea civilă: Diferență de 5 mil. lei între venituri și cheltuieli. CSM sper să examineze

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu explicații, după ce a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Președinta a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră că unii judecători au fost refuzați pentru că „nu merită” să fie judecători. Totodată, aceasta a menționat că sunt cazuri când magistrații au o diferență de 5 mil. lei între venituri și cheltuieli.

Foto: Colaj

„Pentru anumiți candidați am avut suficientă informație că să iau decizie, pentru unii încă nu am și aștept informație de la instituțiile statului. Vor mai fi decizii cu ceilalți care nu au fost. Din momentul în care o să colectez toată informația de care am nevoie, atunci o să vin cu decizii. Sunt oameni în raport cu care nu am suficientă informație și respectiv aceste liste încă sunt în examinare.

Judecătorii care au fost întorși la CSM, asta nu înseamnă cu lucrurile sunt clare, asta înseamnă că este lista care a mers înapoi la CSM și eu am acest drept în situația în care am anumite semne de întrebare, deci în raport cu unii oameni, unii judecători care sunt în această listă care au fost întorși la CSM eu cred că ei nu merită să fie judecători. De exemplu în raport cu anumite decizii pe care le-au luat.

În raport cu alți oameni eu am semne de întrebare faptul că veniturile raportate de ei și cheltuielile sunt destul de diferite, deci atunci când apare o diferență de 5 milioane de lei între veniturile oficial raportate și cheltuielile oficial raportate, atunci e firesc ca eu să cer CSM-ului sau cel puțin să ofer posibilitatea CSM-ului să examineze acest caz. Mie legea nu-mi permite, nu există un mecanism în lege care să-mi permită să cer explicații direct de la candidați. Deci eu primit informații de la CNA, de la FISC, de la ANI, am colectat toată această informație, am pus-o cap la cap și am văzut aceste diferențe, inclusiv în raport cu unii oameni care sunt apreciați de societate civilă, dar haideți să fim corecți și obiectivi. Dacă îi interesează integritatea judecătorilor trebuie să le intereseze integritatea indiferent care este opinia societății civile. Și dacă apare o diferență de 5 milioane de lei în cheltuieli decât veniturile oficial declarate, este un caz concret, dar sunt mai multe acolo, atunci eu vreau să știu dacă există o justificare legală pentru această diferență. Eu am mers strict pe informația care am primit-o”, a declarat șefa statului.

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” trage un semnal de alarmă în legătură cu refuzul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 13 judecători, inclusiv și judecătoarea Victoria Sanduța, Președintele Asociației Judecătorilor ”Vocea Justiției”. Asociația califică refuzul drept un semnal foarte periculos transmis către întreg sistemul judecătoresc și societate prin adoptarea acestui refuz nemotivat. „În situația dată Președintele Republicii Moldova, conform legislației în vigoare, și-a depășit atribuțiile, deoarece acesta nu are dreptul de a-și atribui competența unui organ de constatare a carențelor în activitatea judecătorilor, care îi revine de exemplu Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale sau Agenției Naționale de Integritate”, se arată în comunicatul emis.

Șefa statului, Maia Sandu, a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Documentul a fost publicat pe Facebook de avocatul Vadim Vieru care s-a arătat indignat de această decizie. Solicitată de UNIMEDIA, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției a confirmat că președinta a trimis CSM un demers la acest subiect.

„Când pretinzi că faci reforme în justiție, dar elimini din sistem cei mai integri și competenți specialiști”. Astfel a reacționat avocata Violeta Gașițoi, după ce șefa statului, Maia Sandu, a refuzat să numească în funcție mai mulți judecători. Jurista susține că „e dureros că acolo unde în loc să fie eliminați corupții ei sunt promovați în funcții”.

Juristul Nicolae Eșanu a spus că nu este surprins de informația despre respingerea de către președinte a unor candidaturi propuse pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. „Spun că pentru mine nu a fost o surpriză, deoarece eu aș fi fost foarte surprins dacă se renunța la principiul „este corect ceea ce cred eu că este corect și nu umblați voi cu teorii și interpretări”.

De partea cealaltă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a spus că este surprins de faptul că mai mulți judecători au fost refuzați de Președinta Maia Sandu. „Sper ca dna Sandu are probe convingătoare că cei 13 judecători nu mai merită sa activeze ca judecător.”, a declarat Gribincea.

Magistrata Victoria Sanduța a rupt tăcerea după ce șefa statului, Maia Sandu, a refuzat că o numească până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 judecători. „Mă simt de parcă am luat Premiul II Simpatia Publicului, după bunul meu coleg, Valentin, Domnul să te aibă în Împărăția sa, iar juriul „profesionist” m-a exclus din cursă. Ceva îmi amintește asta, Hey ho! Let’s go! Justiție&Rock’n Roll”, a scris aceasta, într-o postare pe Facebook.


Pub