Averile ilicite, mai ușor confiscate, chiar și dacă au fost înscrise pe rude: Guvernul avizează pozitiv proiectul Maiei Sandu și îl trimite în Parlament

Miniștrii au aprobat astăzi inițiativa legislativă a Președintelui țării care urmărește scopul de a face funcțional mecanismul de confiscare extinsă a averilor. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că prin acest proiect se propune o altă abordare, și anume, dacă persoana a fost condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material și dobândește în mod ilegal bunuri ca sursă generatoare de profit, aceste bunuri pot și trebuie confiscate în folosul statului, fără ca statul să probeze că fiecare bun confiscat provine dintr-o infracțiune care ar fi documentată penal.  „Este suficient ca persoana să fie condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material, iar instanța să stabilească inclusiv faptul că există diferență dintre veniturile licite și avere”, a spus acesta.

Foto: poza simbol
„În prezent, din cauza imperfecțiunii legislației, confiscarea extinsă este nefuncțională. Și asta deoarece legea stabilește că pot fi supuse confiscării extinse bunurile care au o proveniență infracțională, adică au o legătură nemijlocită cu infracțiunea pentru care persoana a fost condamnată. Altfel spus, pentru a aplica confiscarea extinsă a unui bun, persoana trebuie să fie condamnată, iar bunul respectiv trebuie să constituie obiect al infracțiunii respective, fie corp delict.

În afară de revizuirea și asigurarea funcționalității mecanismului de confiscare extinsă, ceea ce de fapt se urmărește prin inițiativa doamnei Președinte, în contextul hotărârii recente a Curții Constituționale (emisă la rândul său pe baza hotărârii CtEDO în cauza Gogitidze și alții împotriva Georgiei din 2015), Ministerul Justiției va veni în curând cu un pachet prin care vom propune modificarea legislației care să permită și confiscarea non-penală a bunurilor. Or, atât CtEDO, cât și Curtea Constituțională au statuat că măsurile de confiscare sunt proporționale chiar și în lipsa unei condamnări care să stabilească vinovăția persoanelor învinuite.

Luate în ansamblul lor, modificările respective vor face ca în Republica Moldova să existe toate premizele că să avem în sfârșit confiscări a averilor obținute în mod fraudulos, prin acte de corupție, prin furt din banul public și al cetățenilor. Indiferent că bunurile date sunt înscrise pe cel ce a furat nemijlocit sau pe membrii familiei, rude sau terți”, a scris acesta, pe Facebook.

Pe 1 februarie, șefa statului anunța că a expediat un proiect de lege Parlamentului. Acesta are drept scop îmbunătățirea cadrului legal pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.


Pub