image
Sursa foto: MBLifestyle/Shutterstock

OMS caută un nou nume pentru variola maimuței: Actuala denumire a bolii e considerată discriminatorie

Organizația Mondială a Sănătății spune că lucrează cu experți pentru a găsi un nou nume pentru variola maimuței. Decizia vine după ce peste 30 de oameni de știință au scris săptămâna trecută despre „necesitatea urgentă de a găsi un nume nediscriminatoriu și nestigmatizator” pentru virus și boala pe care o provoacă, scrie BBC.

Referirea la virus ca fiind african este atât inexactă, cât și discriminatorie, spun experții. Aproximativ 1.600 de cazuri au fost înregistrate la nivel global în ultimele săptămâni.

În timp ce 72 de decese au fost raportate în țările în care variola maimuței era deja o boală endemică, niciunul nu a fost raportat în cele 32 de țări recent afectate. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va organiza o întâlnire de urgență săptămâna viitoare pentru a determina dacă va clasifica focarul drept urgență de sănătate publică de interes internațional - cel mai ridicat nivel de alertă pe care îl poate declanșa OMS.

Singurele alte boli pentru care s-a întâmplat acest lucru în trecut sunt gripa porcină, poliomielita, Ebola, Zika și Covid. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că „focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător.”

„Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență conform reglementărilor internaționale săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a spus acesta.

Ce este variola maimuței

Variola maimuței este cauzată de virusul variolei maimuțelor, un membru al aceleiași familii de virusuri ca variola. Un nou nume pentru acest virus, sugerat de oamenii de știință, este hMPXV, dar este așteptată o decizie a OMS. Infecțiile sunt de obicei ușoare și riscul pentru populația generală este scăzut.

Virusul s-a răspândit într-un mod neobișnuit în întreaga lume în ultimele luni. Focarele anterioare au fost limitate în principal la anumite părți ale Africii, unde rozătoarele - nu maimuțele - sunt considerate a fi principala gazdă animală.

Infecția provoacă o erupție cutanată care seamănă puțin cu varicela. Virusul se poate răspândi atunci când cineva este în contact strâns cu o persoană infectată. Nu a fost descrisă anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, dar poate fi transmisă prin contact apropiat, scrie digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: