image
Sursa foto: Profimedia Images

Internet Explorer se închide oficial de astăzi

Microsoft a anunțat că închide Internet Explorer pe 15 iunie 2022, la aproape 27 de ani după lansarea browser-ului care a avut loc în august 1995.

Din 15 iunie, aplicația va fi dezactivată, iar utilizatorii vor fi redirecționați către Microsoft Edge.

Internet Explorer a fost poarta principală de acces la internet mulți ani la rând, într-o epocă în care Microsoft domina lumea tehnologiei, înainte de Google, Facebook și TikTok, și când browserul trebuia instalat pe computere cu un CD-rom, relatează The Guardian.

Internet Explorer a intrat pe o pantă descendentă în ultimii ani. Cota sa de piața a scăzut sub pragul de 50% în 2010, iar în urmă cu un an era la aproape 5%.

În anunțul prin care anul trecut îi comunica sfârșitul, Microsoft a spus că browserul Internet Explorer este lent, nu mai este practic sau compatibil cu noile tehnologii și este mai puțin sigur decât alte browsere moderne.

Cu toate acestea, IE a reușit să supraviețuiască aproape 27 de ani, iar Microsoft a continuat să-l livreze alături de sistemul de operare Windows pentru a se asigura că programele destinate companiilor funcționează corespunzător. Între timp, acum cinci ani, compania a lansat și un nou browser - Edge.

Internet Explorer, lansat în 1995

Internet Explorer a fost lansat în 1995, browserul fiind livrat alături de Windows 95, și a fost un mare succes, depășind rapid Netscape Navigator. În 2002, IE era browserul folosit de 95% dintre utilizatorii de internet. Cu toate aceastea, Microsoft nu l-a dezvoltat corespunzător, iar Internet Explorer 6 a primit puțină atenție din partea companiei în următorii cinci ani. Între timp, utilizatorii de internet au migrat către browsere mai moderne, iar Internet Explorer a devenit cunoscut pentru viteza scăzută, problemele de securitate și tehnologia sa învechită. Compania a lansat următoare variantă în 2007, însă o mare parte din utilizatori îl abandonaseră deja.

Microsoft a mai avut o tentativă de a relansa Internet Explorer, cu varianta din 2011.

Compania americană a recunoscut acum 2 ani că Internet Explorer nu este ideal pentru accesarea internetului. „Clienții au folosit IE 11 din 2013, când mediul online era mult mai puțin sofisticat decât peisajul din ziua de azi”, a anunțat Microsoft în august 2020. „De atunci, standardele moderne și browserele mai noi au permis o experiență mai bună”.

Cu toate acestea, Internet Explorer a continuat să fie livrat utilizatorilor de Windows, în paralel cu noul browser al companiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: