Voronin: Renegocierea contractului cu Gazprom este posibilă. Eu hotăram problema personal cu Putin, stăteam cot la cot cu el la Summitul CSI

Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, consideră că contractul semnat între Republica Moldova și Gazprom poate fi renegociat, iar de acest subiect trebuie să se ocupe primele persoane în stat. „Noi suntem membru al CSI și acolo se discută, la masa rotundă, totul. Președintele Moldovei stă întotdeauna alături de președintele Federației Ruse. Putin din dreapta și eu mereu stăteam cot la cot cu Putin. Și noi reușeam, în cadrul summitului, să hotărâm mai multe probleme decât se discutau la masa rotundă. Nu trebuie de ignorat nicio posibilitate. Fudulia îi caracterizează pe oamenii care nu au capacități”, a declarat Voronin, în cadrul emisiunii Moldova zi de zi, de la tv6.

Foto: kremlin.ru

„Ce facem la toamnă cu prețul la gaz? Cumpărăm lemne, prețul la lemne deja s-a ridicat în cer, tăiem mai departe pădurile, că și așa avem cea mai mică suprafață de înverzire pe cap de locuitor, suntem pe penultimul loc în Europa, după Islanda. Vom tăia pădurile, vom trece la sobe, la plite. Problema ține de capacitatea de a conlucra cu furnizorii de gaz mondiali, în primul rând cu Gazprom. Noi găsim posibilitatea să călătorim – cu 60% s-au majorat sumele care se cheltuie pe aceste călătorii peste hotare – dar să ne ducem la Gazprom, începând de la președintele țării…. Eu cu cine hotăram problemele distribuirii gazului și a prețului la gaz? Personal cu Putin, cel mai simplu, că ceilalți, până ajungi, te mănâncă nu știu cine. Și era stabil prețul și era tot normal, după cantitate. Da, când a fost neînțelegerea cu așa-numitul memorandum Kozak, atunci am avut probleme, dar pe urmă totul s-a așezat la loc așa cum trebuie să fie. Cine ne furnizează gazul? Gazprom. De unde pornește prețul? De la Gazprom. Spînu a încercat, dar sunt persoane oficiale. Cine este Spînu? Primele persoane trebuie, dar la noi e fudulia aceasta moldovenească sau românească”, a declarat liderul PCRM.

Vladimir Voronin a comentat și declarațiile autorităților precum că „acesta este prețul libertății sau independenței noastre”: „Să înghețăm toată Moldova, să ne batem joc de copii, de cei bătrâni, să înghețe de frig, să închidem școlile, spitatele, pentru că nu vom avea cu ce plăti, că nu vom avea cu ce face focul. Aceasta e libertate, da? Cu așa preț? Dimpotrivă, omul trebuie să stea fără grija că nu va avea gaz, apă, transport, pâine etc. Aici omul trebuie să fie liber”.

Voronin consideră că primele persoane în stat trebuie să bată din nou la ușa Gazprom, pentru a renegocia contractul semnat cu țara noastră: „Dacă nu vor bate aceste persoane, vor bate altele. Ei trebuie să cântărească, cât nu-i târziu”.

Fostul șef s-a expus și cu privire la posibilele condiții politice impuse de Kremlin, pentru semnarea contractului la gaz: „Cunosc cerințele înaintate de domnul Putin, de alți conducători ai Federației Ruse. La timpul respectiv discutam aceste, să le numim așa cum trebuie, solicitări. Cerința înseamnă că te obligă, dacă ai spus da, trebuie să faci, dacă ai spus nu, ai probleme. Acestea au fost solicitări, legate de etnia rusofonă care locuiește în RM, de atitudinea Chișinăului față de Tiraspol. Noi suntem membru al CSI și acolo se discută, la masa rotundă, totul. Președintele Moldovei stă întotdeauna alături de președintele Federației Ruse. A fost așa summit, dar fetele noastre sunt ocupate, nu știu unde, și nu au avut timp să plece la acest Summit al țărilor CSI. Putin din dreapta și eu mereu stăteam cot la cot cu Putin. Și noi reușeam în cadrul summitului să hotărâm mai multe probleme decât se discutau la masa rotundă. Nu trebuie de ignorat nicio posibilitate. Fudulia îi caracterizează pe oamenii care nu au capacități.

Președintele PCRM este convins că termenii contractului cu Gazprom pot fi revizuiți: „Niciodată nu trebuie să spunem niciodată. Trebuie de făcut treabă, nu trebuie de tărăgănat, când se vor hotărî alte probleme, cu alți emisari”.





Pub