„S-a culcat lângă ea, și-a dezbrăcat boxerii.” Starețul Mănăstirii de la Durlești, condamnat la pușcărie pentru „acțiuni perverse” față de o copilă de 13 ani

Starețul Mănăstirii Sfântul Andrei de la Durlești, Andrei Caramalău, a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani, la 5 ani de pușcărie și lipsit de dreptul de a sluji sau de a se implica în activități ce prevăd interacțiunea cu minori. Instanța a publicat decizia, la cererea activistului Rodion Gavriloi, iar detaliile ce au ieșit la iveală sunt de-a dreptul oripilante.

Foto: Mănăstirea Sf. Andrei, Durlești/Mitropolia Basarabiei

„Instanţa de judecată îl recunoaște vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 175 Cod penal (acțiuni perverse) şi stabilindu-i o pedeapsă de 5 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semi-închis. În temeiul art. 65 alin.(3) Cod penal, a aplica pedeapsă complementară - privarea de dreptul de a oficializa slujbe bisericești în calitate de slujitor de cult și/sau să exercite alte funcții sau activități în domeniul religios, precum și de a exercita activitatea legată de orice interacțiune cu persoane minore pe un termen de 5 /cinci/ ani. A pune în executare prezenta sentință din data rămânerii definitive, cu calcularea termenului executării pedepsei lui din data reținerii acestuia”, se arată în decizia instanței de judecată.

În cadrul procesului, victima a povestit detalii oripilante despre modul în care era impusă la acțiuni perverse de către stareț, în prezența unui alt preot, care era și tatăl vitreg al victimei.

Inițial starețul Mănăstirii „ a manifestat o atitudine deosebită față de minoră, apoi a început să o sărute pe obraz, cuprinzând-o de talie, atingând-o și pe fese”. Ulterior, acesta i-a cerut copilei să întrețină relații sexuale cu el, iar tatăl vitreg o impunea să accepte, în caz contrat „ar fi fost alungat de la mănăstire”.

Starețul a negat învinuirile în cadrul procesului de judecată și a declarat că în toți anii săi de muncă la mănăstire, dar și în cadrul activității sale didactice, nu a avut vreo plângere și a „avut o reputație ireproșabilă”.

În toamna anului 2021, tatăl vitreg al copilei a fost condamnat la 16 ani de închisoare și obligat să plătească un prejudiciu moral în sumă de 100.000 lei, după ce a abuzat-o sexual, timp de trei ani, pe fiica femeii cu care era în relații de concubinaj. În tot acest timp, mama minorei se afla la muncă peste hotare.

Mitropolia Basarabiei „a luat act de condamnarea fostului preot al mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei”, or. Durlești, mun. Chișinău” și a anunțat că acesta a fost caterisit încă în 2020, fără drept de anulare.


Pub