image
Sursa foto: Profimedia Images

Dmitri Rogozin îndeamnă la comiterea unui genocid în Ucraina

Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos și fost viceprim-ministru rus responsabil de industria de Apărare, a transmis luni seară un apel șocant pe contul său de Twitter, cerând comiterea unui genocid în Ucraina, „de dragul nepoților noștri”.

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o amenințare existențială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă și civilizația rusă”, a scris Rogozin, citat de Digi24. 

„Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a adăugat oficialul rus apropiat de Vladimir Putin.

Comentariul lui Dmitri Rogozin a fost sesizat de jurnalistul Francis Scarr de la BBC News, care monitorizează și traduce relatările din mass-media rusă, acesta remarcând că apelul lui Rogozin este cu atât mai șocant încât el este un nume arhicunoscut în Rusia.

Nu este prima dată când șeful programului spațial rusesc adresează comentarii foarte puternice pe rețelele sociale. 

La începutul lunii iunie, Dmitri Rogozin amenința într-un mesaj publicat pe twitter mai multe țări est-europene, printre care și România, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, nu a putut să călătorească în Serbia pentru că țările europene vecine și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să îl ducă la Belgrad.

„De ce este bună SARMAT? (n.red. noua rachetă a Moscovei, botezată „Satan 2” în terminologia NATO) Nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună. Asemenea și altor suedezi”, a scris Rogozin, pe Twitter.

Procurorii care investighează cazuri de crime de război din Ucraina analizează acuzaţiile de deportare forţată a copiilor în Rusia și încearcă să argmenteze o acuzaţie de genocid, a declarat la începutul lunii procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, scrie Reuters.

Dreptul internațional califică deportarea forțată în masă a persoanelor în timpul unui conflict drept crimă de război. "Transferul cu forța a copiilor" în special se califică drept genocid, cea mai gravă dintre crimele de război, în conformitate cu Convenția din 1948 privind genocidul, care a stabilit că este ilegală intenția de a distruge – în totalitate sau în parte – un grup național, etnic, rasial sau religios.

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova, care coordonează mai multe anchete privind crimele de război în Ucraina, a declarat că există "peste 20 de cazuri de transfer forţat de oameni în Rusia" din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie.

"Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid", a declarat Venediktova pentru Reuters. Ea a spus și că, pe fondul haosului şi distrugerilor provocate de atacul Moscovei, anchetatorii încercă să asigure dovezile necesare pentru conformarea cazurilor de deportare cu definiţia legală a genocidului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat la sfrșitul lunii mai autoritățile din Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: