image
Sursa foto: jurnal.md

Zece localități din UTA Găgăuzia își propun să reducă fenomenul violenței împotriva femeilor

În zece localități din autonomia găgăuză vor fi constituite și abilitate echipe pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, iar persoanele din grupurile de risc vor fi susținute, inclusiv prin facilitarea angajării în câmpul muncii.

Activitățile vor avea loc în satele Avdarma, Beșalma, Congazcic, Svetlîi, Tomai, Joltai, Gaidar, Beșghioz, Etulia și în orașul Taraclia.  Acestea se înscriu în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova”, implementat de PNUD cu suportul Guvernului României. România a oferit 75.000 Euro, prin intermediul unei contribuții acordate de RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.

Echipele multidisciplinare vor fi create prin ordinul primarilor și vor include toți specialiștii responsabili de prevenirea violenței la nivel local - asistenți sociali, polițiști, angajați ai școlilor și grădinițelor. Totodată, în activitatea echipei se vor putea implica și reprezentanți ai unor ONG-uri și grupuri de inițiativă locală. Cu suportul proiectului, membrii echipelor multidisciplinare vor fi instruiți să intervină prompt în orice caz de violență.

Proiectul va mai acorda suport pentru elaborarea planurilor locale de prevenire și combatere a violenței și pentru consultarea acestora cu cetățenii. Echipele multidisciplinare își vor asuma implementarea acestor documente și vor identifica mijloace pentru a desfășura măsurile propuse.

Supraviețuitoarele violenței pot fi direcționate la Centrul specializat deschis în regiune în 2020 de PNUD și Executivul UTA Găgăuzia, cu sprijinul Republicii Coreea. Centrul acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică, dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Proiectul prevede desfășurarea unei campanii de sensibilizare a populației la problema violenței în bază de gen.

„Prevenirea violenței în bază de gen este la fel de importantă ca răspunsul și oferirea de servicii pentru supraviețuitoarele violenței. PNUD și Guvernul României își extind sprijinul către comunitățile din UTA Găgăuzia. Vom lucra cu administrația locală, profesioniștii (educatori, asistenți sociali, polițiști) și cetățenii pentru a aborda cauzele structurale, precum și factorii de risc și de protecție, asociați violenței”, susține Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul nostru cu PNUD Moldova prin această contribuție cu un real impact social și cultural și vom continua să susținem eforturile partenerilor implicați în acest proiect, precum și în altele care vizează dezvoltarea durabilă a UTA Găgăuzia și a tuturor comunităților din Republica Moldova”, a afirmat Mihai Sandu, Director General Adjunct al RoAid.

Datorită susținerii proiectului, numărul echipelor multidisciplinare din autonomia găgăuză se va extinde la 21, primele 11 fiind create tot cu sprijinul PNUD.

Noutăţile partenerilor

comentarii: