image
Sursa foto: jurnal.md

Războiul din Ucraina afectează mediul de afaceri; Reprezentanții a 60 de companii, întruniți la CCI

Deputații din cadrul Comisiei economie, buget și finanțe au avut, astăzi, o discuție cu membrii Camerei de Comerț și Industrie, la care au participat aproape 60 de companii și autorități publice.

Unul din principalele subiecte discutate a fost cel privind facilitarea traficului transfrontalier.

„Din cauza războiului în Ucraina, trăim timpuri incerte care afectează mediul de afaceri. Recunoaștem că este complicat, dar nimeni nu a fost pregătit de această situație. Moldova este cea mai afectată țară din regiune, în afară Ucrainei, bineînțeles. Este o provocare pe care o simte mediul de afaceri – atât importatorii și exportatorii, cât și producătorii, pentru că toți suntem conectați la lumea exterioară. În același timp, toate costurile se translează în prețurile pentru cetățeni. Dorim să facilităm, în aceste condiții, activitatea antreprenorilor, aceasta este sarcina Parlamentului și Guvernului”, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Deputatul a spus că, din informațiile obținute de la punctele de trecere, se observă o ușoară relaxare a presiunilor la frontieră: „Problema ambuteiajului de la frontieră se rezolvă treptat, din câte cunoaștem, dar în continuare simțim responsabilitatea față de antreprenori și economie și vom urmări toate microprocesele”, a accentuat Dumitru Alaiba.  

Parlamentarul a mai spus că în cele trei luni de război în Ucraina autoritățile Republicii Moldova sunt în situația de a regândi, în regim expres, abordările și procesele care s-au perpetuat de-a lungul anilor.

Agenții economici au salutat intensificarea dialogului cu instituția statului. Una din propunerile lansate în acest sens a fost organizarea mai multor întâlniri cu membrii comisiei parlamentare de resort la întreprinderi, fapt care, în opinia lor, va ajuta la identificarea de soluții globale corecte.     

Comitetele pentru antreprenoriat sectoriale întrunesc companii din agricultură, industrie și prestării de servicii și reprezintă un instrument de facilitare a dialogul public-privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes pentru mediul de afaceri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: