image
Sursa foto: MAI

Cooperarea Agenției Frontex cu Republica Moldova evaluată în cadrul Parlamentului European

Astăzi a avut loc ședința Grupului de lucru pentru evaluarea activității Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, pentru a examina cooperarea Agenției Frontex cu statele terțe.

Printre temele centrale abordate, s-a regăsit și implementarea Acordului privind cooperarea dintre Poliția de Frontieră din Republica Moldova și FRONTEX. La acest subiect, MAI a contribuit cu analiza indicatorilor statistici și evidențierea noilor amenințări în noul context regional de securitate.

În baza informațiilor oferite de experții din Moldova, partenerii FRONTEX au putut enumera parlamentarilor europeni beneficiile lucrului în comun și nevoia de extindere a acestui mod colaborativ de prevenire și combatere a acțiunilor ilicite cu caracter transfrontalier.

„Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, paradigma de securitate pe continentul european s-a schimbat, iar hotarul Republicii Moldova a devenit centura de siguranță, care stopează extinderea pericolelor transfrontaliere spre spațiul UE. În acest context, este necesară includerea Republicii Moldova într-un singur mecanism de răspuns european la consecințele generate de război, astfel fiind creat un spațiu unic de securitate. Ministerul afacerilor interne înțelege riscurile apărute în urma crizei regionale și depune eforturi considerabile pentru a ridica reziliența statului și a-l include în mecanisme europene de reacții. Astfel, ministerul apreciază parteneriatele existente și își dorește să extindă aceste eforturi în construirea unor prevederi legale și durabile, pentru a asigura bunăstarea și securitatea tuturor cetățenilor atât din Republica Moldova, cât și din Europa. Acțiunile realizate de Poliția de Frontieră și Agenția Frontex în punctele de trecere a frontierei sunt fără precedent. Astfel, avem posibilitatea să vedem în practică standardele europene de gestionare a situațiilor de criză la graniță și să le adaptăm pe cele naționale”, precizează MAI.

Menționăm că Republica Moldova a semnat acordul de cooperare cu Agenția Frontex în timp record de 7 zile.

La data de 28 iunie, MAI și FRONTEX vor organiza la Chișinău conferința internațională, cu genericul „Support measures in response to the crisis: experiences and first lessons learned”, unde, în cadrul celor patru paneluri, se vor pune în discuție aspecte referitoare la contextul regional de securitate, tendințe și posibile răspunsuri la nivel strategic și operațional. Evenimentul se va desfășura pentru prima dată într-o țară non-UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: