image
Sursa foto: ANSA

Un medic veterinar, cercetat penal; Ar fi ridicat sute de kg de carne sub pretextul că erau prelevate ca probe de laborator

Un medic veterinar din cadrul serviciului diagnostic de laborator al Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor din Bălți este cercetat penal de ofițerii CNA și procurori, într-un dosar de abuz de serviciu. Funcționarul este bănuit că ar fi pus la cale o schemă, prin care și-ar fi însușit abuziv sute de kilograme de carne sub pretextul că erau prelevate ca probe de laborator la eliberarea autorizațiilor sanitar-veterinare, fapt ce ar fi cauzat prejudicii considerabile agenților economici.

Potrivit materialelor cauzei, schema funcționa în felul următor: agenții economici din municipiul Bălți aduceau la laborator carnea, care urma să fie vândută în piețele din oraș, pentru a fi testată și a li se elibera autorizații sanitar-veterinare. Medicul veterinar ar fi prelevat ca probe cantități de carne mai mari decât prevede norma sanitară legală, iar carnea în surplus și-ar fi însușit-o abuziv și contrar obligațiilor sale de serviciu. Aceasta era ulterior comercializată unor persoane de încredere din anturajul său.

Astfel, s-a stabilit că în perioada ianuarie 2021- februarie 2022, funcționarul ar fi colectat zeci de kilograme de carne zilnic, cauzând daune în proporții considerabile agenților economici.

Pentru a documenta cazul sub toate aspectele și a consolida probatoriul, în această dimineață, ofițerii CNA și procurorii anticorupție, au efectuat acțiuni de urmărire penală în biroul de serviciu, automobilul și la domiciliul suspectului.

În cadrul percheziționării domiciliului medicului veterinar, au fost găsite mai multe sume de bani, după cum urmează: circa 15 000 de euro, peste 15 000 de dolari, 7 600 de franci elvețieni și 3 000 de lei moldovenești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Banii erau deținuți într-un safeu metalic în casa bărbatului, iar valoarea lor totală depășește 700 000 de lei.

În consecință, bănuitul a fost reținut pentru 72 de ore și a fost escortat la CNA pentru audieri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: