image
Sursa foto: Profimedia

UE se pregăteşte să combată variola maimuţei: cumpără peste 100.000 de vaccinuri

Uniunea Europeană semnează marţi un acord cu un producător pentru furnizarea a aproximativ 110.000 de doze de vaccinuri împotriva variolei maimuţei. Primele doze vor fi livrate la sfârşitul lunii iunie, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

În timpul unei reuniuni a miniştrilor sănătăţii din UE, care a avut loc marţi la Luxemburg, Kyriakides a anunţat că vaccinurile vor fi cumpărate cu fonduri europene şi apoi vor fi livrate statelor UE.

Oficialii Comisiei au spus că numele producătorului de vaccinuri va fi dezvăluit în scurt timp.

Recent, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din blocul comunitar a anunţat că se află în discuţii cu firma daneză de biotehnologie Bavarian Nordic (BAVA.CO) cu privire la extinderea utilizării vaccinului Imvanex. Acesta este utilizat pentru variolă şi ar putea fi folosit şi pentru variola maimuţei.

Unele state UE, printre care Germania şi Spania, au făcut propriile comenzi de vaccinuri împotriva variolei maimuţei. Conform comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, UE a înregistrat 900 de cazuri de variolă a maimuţei.

De asemenea, întrucât au fost identificate peste 100 de infecții confirmate sau suspectate cu variola maimuței în afara regiunilor endemice, guvernele au început să se pregătească pentru potențiale focare mai mari.

Bavarian Nordic a semnat un contract de furnizare pentru vaccinul său antivariolic, cunoscut sub numele de Jynneos, cu o țară neidentificată pentru a asigura o aprovizionare suficientă pentru a satisface cerințele țării pentru vaccinarea persoanelor cu risc de variolă de maimuță pe termen scurt și mediu. UE va cumpăra 110.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuţelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: