Cu de-a sila la concert. PAS susține că directorii de școli ar fi chemați la manifestație „pentru PR-ul lui Ceban”. Cum răspunde Direcția educație

Șeful Direcției educație generală, Andrei Pavaloi, ar fi semnat un demers, prin care obligă toți directorii instituțiilor de învățământ secundar, dar și profesorii și elevii claselor absolvente să se prezinte obligatoriu la un concert într-un parc din capitală. Informația a fost făcută publică de deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga, care susține că astfel de acțiuni sunt ilegale și că va sesiza Procuratura în acest sens. De cealaltă parte, Andrei Pavaloi a declarat, pentru UNIMEDIA, că un asemenea demers există, dar că activitatea este una legală, iar directorii de școli vor trebui „să asigure viața și securitatea elevilor care vor participa la eveniment”.

Foto: poza simbol

„Ieri am aflat că șeful Direcției educație generală, domnul Pavaloi, sluga primarului în domeniul educației, a emis un demers către toți directorii instituțiilor educaționale din mun. Chișinău. Acesta, pentru promovarea șefului său, Ion Ceban, obligă toți directorii instituțiilor de învățământ secundar să se prezinte obligatoriu la un concert. Mai mult decât atât, acesta îi obligă nu doar pe directori, dar și oe diriginți, împreună cu elevi claselor absolvente să meargă la concert într-un parc din capitală. Astfel de obligații sunt similare cu cele din timpurile când țara era guvernată de socialiști și comuniști, când învățătorii și medicii erau folosiți ca numere statistice la evenimentele de partid benevol-obligatorii”, a declarat deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga.

„Vin cu un apel către Primărie și către șefii subdiviziunilor acesteia – nu terorizați angajații instituțiilor municipale, nu impuneți oamenii să vină la evenimentele voastre preelectorale. În calitate de deputat solicit organelor competente să analizeze aceste chemări obligatorii, prin prisma abuzului de serviciu, iar cei care se fac vinovați să fie penalizați, a mai adăugat aceasta.

„La final de an de studii, sub pretexte necunoscute chemați directorii instituțiilor de învățământ secudar la concerte cu prezenta obligatorie a directorilor, dar și a diriginților cu elevii claselor absolvente. De când în competența dvs intră obligarea cuiva să meargă la anumite concerte? Citez din demers: să vină în vestimentație festivă, cu eșarfă și tocă pentru absolvenți. Zici că în Chișinău trăim într-o dictatură sovietică, unde primarul cheamă învățătorii și elevii la concerte obligatorii, pentru a-și face PR politic”, a menționat consiliera PAS din CMC, Zinaida Popa.

Șeful Direcției educație generală, Andrei Pavaloi, neagă acuzațiile și declară că evenimentul este unul legal. „Anual organizăm evenimetul dedicat absolvenților. În acest an, ținând cont de faptul că au fost ridicate anumite restricții, am organizat evenimentul într-un alt format mai lărgit. Activitatea fiind a Direcției, respectiv atragerea unor angajați în activitate este legală. Acest lucru fiind din considerentul că directorii sunt parte a programului planificat și urmează să asigure viața și securitatea elevilor care vor participa din instituție. Obligativitatea de participare este pentru directorii care știu că vor avea elevi doritori să vină și nicidecum pentru elevi”, a menționat Pavaloi, pentru UNIMEDIA.


Pub