Concertul „cu de-a sila” a ajuns și la ministerul Educației: „Obligarea elevilor și profesorilor să participe la evenimente în timpul lor liber e ilegală”

Ministerul Educației spune că orice încercare de a obliga profesorii și elevii să se prezinte la evenimente cultural-distractive în timpul lor liber este ilegală. Reacția vine după declarațiile făcute de către deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga și vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, cu privire la dispoziția emisă de Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău prin care se solicită prezenta obligatorie a unor cadre și elevi la un eveniment organizat de Primărie.

Foto: poza simbol
„În legătură cu informațiile prezentate astăzi, 14 iunie 2022, în cadrul conferinței de presă de către deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga și vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, cu privire la dispoziția emisă de Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, prin care se „solicită prezența obligatorie a directorilor instituțiilor de învățământ secundar, ciclul I și II, însoțiți de elevii claselor absolvente și diriginții de clasă a acestora” la un eveniment organizat de primăria capitalei, Ministerul Educației și Cercetării precizează că elevii, dar și angajații instituțiilor de învățământ nu pot fi obligați în niciun mod să participe, în afara orelor de program, la activități, inclusiv la cele recreative.

Orice încercare de obligare a acestora, sub diferite pretexte, să se prezinte la evenimente cultural-distractive în timpul lor liber este ilegală”, se arată în nota emisă de minister.

Șeful Direcției educație generală, Andrei Pavaloi, ar fi semnat un demers, prin care obligă toți directorii instituțiilor de învățământ secundar, dar și profesorii și elevii claselor absolvente să se prezinte obligatoriu la un concert într-un parc din capitală. Informația a fost făcută publică de deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga, care susține că astfel de acțiuni sunt ilegale și că va sesiza Procuratura în acest sens. De cealaltă parte, Andrei Pavaloi a declarat, pentru UNIMEDIA, că un asemenea demers există, dar că activitatea este una legală, iar directorii de școli vor trebui „să asigure viața și securitatea elevilor care vor participa la eveniment”.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a spus că Partidul Acțiune și Solidaritate aberează, asta după ce deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga a declarat că directorii de școli, profesorii, dar și elevii ar fi chemați la un concert cu forța. „Propun ca acest subiect să fie discutat mâine cu domnul Emmanuel Macron. E de râs și de plâns ce fac acești oameni în statul Republica Moldova”, a scris edilul.


Pub