image
Sursa foto: jurnal.md

Alex Cozer, despre deportările staliniste: „Astăzi istoria se repetă în Ucraina; Să amintim, să informăm, să condamnăm”

Astăzi se fac 81 de ani de la începerea primului val de deportări din Basarabia. Crema societății, zeci de mii de directori de școli, profesori, primari și cei mai mândri gospodari au fost ridicați la miez de noapte, aruncați în trenuri de vite și cărați mii de km, la temperaturi insuportabile, fără apă, fără mâncare, fără wc-uri. Mulți dintre ei au murit pe drum, alții și-au găsit sfârșitul în locuri în care niciodată nu au dorit să ajungă, muncind ca robii.

Cu ce au greșit? Că aveau prea multă carte, că erau prea patrioți, că își iubeau prea mult pământul și agoniseala, că nu-și doreau să devină slugile barbarilor ocupanți.

Este un eveniment de care trebuie să ne amintim, să vorbim, să informăm și să condamnăm. Pentru că mulți concetățenii de-ai noștri nici măcar nu realizează ce crime s-au produs atunci și ulterior împotriva celor mai buni oameni ai Basarabiei.

Astăzi istoria se repetă în Ucraina. Iar cei care nu s-au refugiat din zonele ocupate sau nu au fost uciși în lupte, sunt trimiși la „reeducare”. De către barbari. Barbarii invadatori „reeducă” patrioții Ucrainei, care luptă pentru democrație, libertate, prosperitate și pentru casa și pământul lor.

Să nu uităm. Pentru ca dacă uităm, istoria neagră se repetă!

Noutăţile partenerilor

comentarii: