image
Sursa foto: insider.com

Riscul unui atac nuclear – cel mai înalt de la sfârșitul Războiului Rece

Era dezarmării post-Război Rece se pare că se apropie de final, numărul focoaselor nucleare este estimat să crească în următorii ani, iar riscul unui atac nuclear este la cel mai înalt de la sfârșitul Războiului Rece. Concluziile au fost prezentate astăzi, într-un raport al Institutului de la Stockholm pentru Studierea Păcii (SIPRI).

Cel mai recent raport publicat de Institutul de la Stockholm pentru Studierea Păcii (SIPRI) arată că numărul focoaselor nucleare va crește la nivel global în următoarea decadă pe fundalul războiului început de Rusia în Ucraina după ce, timp de 35 de ani, cantitatea armelor atomice a fost într-o constantă scădere. Ofensiva rusă în statul vecin este considerată a fi factorul care a amplificat tensiunile dintre cele nouă puteri nucleare mondiale: Marea Britanie, China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Statele Unite ale Americii și Rusia.

Totalul focoaselor nucleare existente în lume, în era post-Război Rece, a scăzut treptat de la peste 70 000 în anul 1986 la 12 707 de unități deținute de cele nouă state. Acest număr a continuat să se reducă și în ultimul an, la începutul anului 2022 înregistrându-se cu 375 mai puține comparativ cu ianuarie 2021.

Dar, în ciuda acestor cifre, cercetătorii de la SIPRI estimează că era dezarmării s-ar apropia de sfârșit, iar riscul unei escaladări a conflictelor în unele de tip nuclear este acum mai mare ca oricând, de la sfârșitul Războiului Rece.

„Foarte curând, vom ajunge într-un punct în care numărul armelor nucleare la nivel global va începe să crească pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat Matt Korda, unul dintre autorii raportului.

SIPRI mai menționează în raport că tendințele tot mai accentuate și mai des manifestate ale diferitor state de a-și suplini arsenalul nuclear sunt îngrijorătoare pentru securitatea și pacea globală.

„Toate statele nucleare își măresc sau își actualizează stocurile de care dispune arsenalul lor nuclear, au o retorică nucleară din ce în ce mai tăioasă, punând accent pe rolul pe care îl pot avea armele nucleare în soluționarea conflictelor. Aceasta este o tendință foarte îngrijorătoare”, punctează Wilfred Wan, directorul Programului Armelor de Distrugere în masă în cadrul aceluiași institut.

Raportul amintește și despre amenințările lansate de Federația Rusă împotriva întregii lumi, odată cu invazia acesteia în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie. La trei zile după declanșarea războiului, Vladimir Putin a ordonat ca „forțele de descurajare a Rusiei să fie puse în stare de maximă alertă”. Acesta a mai atenționat toate țările lumii despre „consecințele nemaivăzute în întreaga istorie” cu care se vor confrunta statele care vor îndrăzni să-i stea în calea invaziei demarate în Ucraina.

Anterior, la începutul anului 2022, cinci puteri nucleare, membre ale Consiliului de Securitate al ONU, Marea Britanie, China, Franța, Statele Unite ale Americii și Rusia, au proclamat o declarație, potrivit căreia „un război nuclear nu poate fi câștigat și trebuie combătut”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: