image
Sursa foto: foto simbol

Forța Fermierilor anunță un protest; Solicită compensații și soluționarea problemei deficitului de motorină

Forța Fermierilor anunță un protest pentru data de 21 iunie, curent. Fermierii anunță că sunt gata să renunțe la el dacă vor înregistra progrese în procesul de negocieri cu autoritățile privind revendicările pe care le au.

„ Am prezentat conceptul nostru privind mecanismul de restituire a accizelor în valoarea deplină la motorina și compensarea parțială a costurilor fertilizantelor exclusiv pentru fermieri mici și mijlocii. Am solicitat majorarea subvențiilor pentru construcția depozitelor pentru păstrareași procesarea producției. Am cerut deblocarea exportului grâului în condițiile cănd jucătorii mari de pe piața cerealelor în ultima perioada au importat cantități mari de grâu din Ucraina și practic au paralizat piața internă. Am propus urgent elaborarea altei Strategiei privind securitatea alimentară a țării cu măsuri concrete privind demonopolizarea piețelor agroalimentare, acordării sprijinului consistent pentru producătorii agricoli mici și mijlocii, industrializarea agriculturii la scară mică și extinderii semnificative a procurărilor producției agricole de către stat. Din păcate, dialogul nostru cu guvernare nu s-a soldat cu rezultate palpabile”, se arată în declarația emisă de Forța Fermierilor.

În aceste condiții agricultorii anunță un „protest de avertizare” care va avea loc pe 21 iunie, dar spun că sunt gata să renunță la el dacă vor fi

Fermierii solicită restituirea accizelor la motorina procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare.

Totodată ei solicită compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor înregistrate în ultimele 6 luni.

Membrii asociației cer soluționarea problemei privind dificitul de motorină și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru.

Totodată, ei mai solicită, deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 de mii de tone de grău de la fermierii autohtoni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: