image
Sursa foto: Profimedia Images

După ce Macron a spus că „Rusia nu trebuie umilită", un oficial francez pune punctul pe „i": Nu facem concesii Moscovei

Franța nu face concesii Rusiei și dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva forțelor invadatoare ale Moscovei, cu păstrarea integrității teritoriale, a declarat un oficial prezidențial francez. Președintele Emmanuel Macron a fost criticat de Ucraina și de aliații est-europeni, după ce a spus că "Rusia nu trebuie umilită", astfel încât atunci când luptele se încheie, să existe o soluție diplomatică.

"Așa cum a spus președintele, vrem o victorie a Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie recâștigată", a spus oficialul reporterilor, întrebat despre comentariile lui Macron, scrie Reuters.

Macron a vorbit constant cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia din 24 februarie, într-o încercare de a obține o încetare a focului și de a începe o negociere între Kiev și Moscova, deși încercările sale nu au avut succes.

"Nu există intenție de concesie față de Putin sau Rusia în ceea ce spune președintele. Când îi vorbește direct, îi spune cum vedem lucrurile", a afirmat oficialul.

Pe de altă parte, Franța este dispusă să ajute în deblocarea accesului în portul Odesa, unde stocurile de cereale ale Ucrainei sunt gata să fie exportate, a spus oficialul.

"Suntem la dispoziția părților pentru a putea fi pusă în aplicare o operațiune care să permită accesul în portul Odesa în deplină siguranță", a spus oficialul, fără a preciza în ce va consta ajutorul.

Oficialul nu a explicat care ar fi acel ajutor.

Apărând poziţia lui Macron, oficialul a afirmat că va trebui să existe o soluţie negociată privind conflictul. El a adăugat că Parisul a fost un susținător cheie al sancțiunilor și a oferit un sprijin militar puternic Ucrainei.

Unii parteneri estici și baltici din Europa consideră că Macron menține dialogul deschis cu Putin subminând eforturile de a-l forța pe Putin spre negocieri.

Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi sprijin politic simbolic, așa cum au făcut alți lideri ai UE, iar Ucraina și-a dorit să o facă. Oficialul prezidențial nu a exclus o vizită lui Macron.

Noutăţile partenerilor

comentarii: