image
Sursa foto: Profimedia Images

Joe Biden avertizează: Inflaţia din SUA ar putea dura „o vreme"

Preşedintele Joe Biden a avertizat că inflaţia din SUA ar putea dura „o vreme", scrie Reuters.

„Vom trăi cu această inflaţie o vreme. Va scădea treptat, dar vom trăi cu ea pentru o vreme", a spus Biden la un eveniment de strângere de fonduri pentru democraţi în Beverly Hills.

Administraţia şi mulţi economişti au crezut iniţial că presiunile inflaţioniste vor fi "tranzitorii" și că se vor atenua pe măsură ce redresarea după pandemia de COVID-19 va continua.

Presiunile asupra preţurilor s-au extins la bunuri şi servicii suplimentare la nivel global, deoarece invazia rusă în Ucraina a redus rezervele de petrol şi alimente pe o piaţă globală deja tensionată.

Inflaţia din SUA a atins un nivel maxim al ultimilor 40 de ani și a ajuns la 8,6%, preţul benzinei marcând un nivel record, în timp ce costul alimentelor a crescut la rândul său, au arătat datele Departamentului Muncii.

Inflația a devenit o problemă politică pentru administraţia Biden, care a încercat mai multe măsuri pentru a reduce preţurile, dar a spus că o mare parte din responsabilitatea de a controla inflaţia revine Rezervei Federale.

Biden a vizitat vineri portul Los Angeles, unde a încercat să rezolve problema blocajului de mărfuri şi a acuzat industria petrolieră din SUA că valorifică deficitul de aprovizionare pentru a-şi mări profiturile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: