‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDeficitul de motorină pe piața internă s-a acutizat. Fermieri: Nu avem cu ce realiza...

Deficitul de motorină pe piața internă s-a acutizat. Fermieri: Nu avem cu ce realiza lucrările

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii, atât cei de culturi de câmp, cât și de fructe, susțin că întâmpină dificultăți și mai mari la achiziționarea motorinei necesare pentru realizarea lucrărilor.

Motorina angro nu mai poate fi cumpărată, iar stațiile de alimentare cu combustibili vând motorină doar direct în rezervor.

Cantitățile necesare fermierilor sunt destul de mari, însă o bună parte din stațiile de alimentare nu le oferă, argumentându-și refuzul prin lipsa motorinei.

Probleme la achiziționarea motorinei au fost raportate de producători încă acum câteva luni, însă situația nu s-a îmbunătățit.

„Evident, fără motorină este imposibilă deplasarea tractoarelor sau a utilajelor agricole prin livadă, iar realizarea lucrărilor fără de tehnică este imposibilă. Pe lângă campania de recoltare ce în curând va fi în plină desfășurare pentru și mai multe culturi, mai avem și tratamente specifice ce trebuie realizate imediat ce apar condiții favorabile dezvoltării patogenilor. Astfel, motorina devine absolut necesară, însă nu avem de unde o achiziționa”, susțin fermierii.

La începutul zilei de astăzi, 12 iunie, la o bună parte din stațiile de alimentare din raioanele țării motorina nu mai poate fi găsită.

Prețul maxim de referință, stabilit de către ANRE la data de 10.06.2022 aplicabil pentru perioada 11-13.06.2022 s-a majorat cu 51 de bani. Astfel, prețul motorinei pentru aceste zile este de 30,91 de lei.

‹ adv ›

Potrivit ANRE, majorările sunt o consecință a doi factori de bază: relansarea economiei lumii după perioada pandemică și războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.

O soluție, potrivit producătorilor, ar fi scutirea motorinei destinate agriculturii de accize și TVA, practică aplicată în țările UE.

Amintim că, potrivit deciziei CSE din 9 iunie 2022, Portul Internațional Liber Giurgiulești va presta, în mod prioritar, servicii portuare pentru produsele petroliere destinate importului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›