image
Sursa foto: facebook

Ala Nemerenco, despre cozile de la Institutul Oncologic: „Avem un plan de modernizare a instituției”

Ministerul Sănătății a pregătit un plan de modernizare a Institutului Oncologic din Chișinău. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Nu pot înțelege cum s-a făcut, că ani de zile, în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic nu s-a investit aproape nimic. Instituția nu are un tomograf propriu, și nici RMN, mamografe performante, deține doar un singur aparat pentru radioterapie, și acela instalat anul acesta, nu are mașini suficiente de anestezie și nici de dializă pentru pacienții oncologici, și nu are foarte multe din cele necesare, încât nu e de mirare că pacienții au ajuns să aștepte cu lunile investigațiile, operațiile și tratamentele”, menționează Ala Nemerenco, într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Ministrul informează că a pregătit la minister un plan de modernizare a Institutului. Au fost identificate și resursele financiare necesare. Recent au fost procurate două mamografe digitale moderne cu tomosinteză și soft - unul pentru Institutul Oncologic din Chișinău și altul pentru SC Bălți, care urmează să fie instalate în această vară. Totodată au fost inițiate procedurile de procurări pentru alte echipamente din lista de mai sus.

„Deoarece procedurile de licitație durează, am decis pentru această perioadă CNAM să contracteze suplimentar peste 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor. Valoarea totală a contractelor este de circa 4,8 milioane de lei. Biletele de trimitere pentru aceste investigații sunt eliberate de medicii specialiști de profil din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic (Policlinica Oncologică). Voi face mai mult decât îmi stă în puteri ca această instituție să ajungă una de forță în sistemul de sănătate, de care nimănui să nu-i mai fie frică”, a notat Ala Nemerenco.

Cât despre neregulile semnalate de mai mulți pacienți la Institutul Oncologic, ministra a adăugat că îi vine mai ușor să găsească resurse financiare pentru ca să asigure instituția cu cele mai performante echipamente, decât să dezrădăcineze niște practici urâte întâlnite pe acolo”. „Dar eu cred în puterea binelui și în acei buni și corecți profesioniști care muncesc în acest institut, și că noi, locuitorii acestui frumos și chinuit colț de țară, suntem capabili să ne luam destinul în mâini”, a mai notat Ala Nemerenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: