„Noi nu umblăm banditește prin beciuri”. Alaiba explică de ce PAS a votat pentru evaluarea lui Stoianoglo, dar nu-l demite pe Lupu de la Curtea de Conturi

Deputatul PAS Dumitru Alaiba susține că procesul de curățare a instituțiilor statului de oamenii lui Plahotniuc este unul anevoios, deoarece „trebuie să aibă loc conform legislației”. Vorbind despre instituțiile regulatorii, parlamentarul s-a referit în particular și la Curtea de Conturi, menționând că „este o instituție independentă și oligarhii au avut grijă să parcheze conservele lor anume în asemenea instituții, unde-i tare greu să-i dai afară”. Întrebat care este diferența între această instituție și Procuratura Generală, care la fel se bucură de independență în raport cu puterea legislativă și executivă, dar totuși deputații au adoptat modificări la legislație, astfel încât Alexandr Stoianoglo să poată fi evaluat și demis, Alaiba a declarat că „este important ce lăsăm ca precedente, iar în loc să construim democrația, riscăm uneori să o rupem”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia neagră de la tv8.

Foto:

Prezentatoare: Atunci când spuneți că regulatorii sunt plini de oamenii lui Plahotniuc, haideți să explicăm oamenilor de ce legea poate fi ajustată în interesul țării și al cetățenilor, dorință politică este, dar regulatorii sunt plini de omenii lui Plahotniuc

Dumitru Alaiba: Din acele instituții este mai complicat de curățat, pentru că piramida asta era și în Guvern și în Parlament și în una alta și de aici bine mersi, secretari de stat din perioada oligarhilor nu au rămas, poliția s-a mai curățat, servicii la fel ș.a.m.d. De fapt, mare parte a autorităților poți să spui că au fost schimbați oamenii. Acum în regulatori, instituțiile independente, care au mai multă responsabilitate decât uneori un ditamai Guvern, într-un anumit sector – ANRE, Consiliul Concurenței, CNPF, BNM, ANSC – instituții subordonate Parlamentului.

Încet curățăm sistemul, dar ne iertați dacă credeți că e un lucru de peste noapte, un sistem bâhlit de peste 30 de ani. E un proces care are loc și e în continuu avans.

BNM, da, oamenii au fost numiți în perioada lui Plahotniuc și am întrebări despre decizii, cât de timpurii sunt ele, adecvate...

Prezentatoare: Credeți că e gestionată din altă parte BNM?

Dumitru Alaiba: Nu pot să demonstrez asta, nu pot spune ceea ce cred, pentru că nu vreau să speculez, îmi place să operez cu fapte și faptele curând o să le avem puse la punct într-un raport, concluzii anumite pe care le facem. Trebuie să dăm o apreciere și să vedem ce facem.

Curtea de Conturi la fel, numit în perioada lui Plahotniuc, ca un fel de loc la pensie.

Prezentatoare: Stați, acolo e mai serios, este domnul Marian Lupu, Viorel Chetraru, față de care sunt multe întrebări. Dumnealor stau șefi la Curte.

Dumitru Alaiba: Și au curajul să o facă. Curtea de Conturi este o instituție independentă și oligarhii au avut grijă să parcheze conservele lor anume în asemenea instituții, unde-i tare greu să-i dai afară. Nu i-au făcut secretari de stat pe la vreo agenție, vreun ASP, dar în locurile strategice.

Prezentatoare: Care e diferența dintre această instituție și PG? Procurorul General are și imunitate și independență prescrisă de lege, dar s-a modificat legea, i s-a pus nota 2 și a fost invitat să părăsească funcția. Care este diferența?

Dumitru Alaiba: Curtea de Conturi este foarte diferit. Noi contăm foarte puțin, dacă ne uităm la următorii 20-30 de ani. Nimeni nu-și va aminti numele la majoritatea dintre noi, care suntem acum, care au fost 5 ani în urmă sau care vor fi peste 5 ani. Contează foarte mult ce lăsăm ca precedente, contează ca eu să nu calc pe greble, astfel încât, noi în loc să construim democrația asta, riscăm uneori să o rupem.


Pub