Europa poate scăpa de Putin. Are gaze destule

11 Iun. 2022, 10:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iun. 2022, 10:16 // Actual //  Lupu Eduard

În apele din jurul Ciprului există rezerve uriașe de gaze, dar o dispută veche cu Turcia împiedică exploatarea lor. În această ecuație intră și Grecia care susține Cipru. Ankara a fost lovită și de sancțiuni din partea UE pentru foraje neautorizate în largul coastei Ciprului.

Europa este disperată să găsească soluții pentru a pune capăt dependenței de gazul rusesc. Există o resursă uriașă, dar neexploatată: apele din jurul Ciprului. Sunt dovezi clare că în zonă există rezerve mari, dar un conflict vechi de zeci de ani între Turcia, Cipru și Grecia împiedică eforturile de extragere a gazului natural aflat sub Marea Mediterană.

Turcia dorește să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care se obțin profiturile din bogățiile insulei, asigurând că beneficiile vor ajunge la comunitatea cipriotă de orgine turcă.

Ankara dorește, de asemenea, ca orice gaz din regiune să circule pe teritoriul său în drum spre Europa. Atena în schimb, sprijină planurile de a transporta gaze prin Cipru și Grecia.

Mai mult, în 2019, Uniunea Europeană a lovit Turcia cu sancțiuni pentru foraje neautorizate în largul coastei Ciprului.

Tensiuni în creștere

Cipru a anunțat încă de acum 15 ani că ar vrea să înceapă exploatarea, dar până acum toate planurile au fost date peste cap.  „În Cipru, nu este nicio surpriză că planurile optimiste s-au prăbușit. Ținând cont de trecutul recent și, în general, de experiența noastră cu Turcia, nu am fost atât de naivi încât să credem că Turcia și-a schimbat peste noapte atitudinea fie față de Grecia, fie față de Cipru”, a declarat Kornelios Korneliou, un înalt oficial al Ministerului Cipriot al Afacerilor Externe, pentru Politico. 

În luna martie, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit pentru a discuta despre acest subiect. Două luni mai târziu, Erdogan a întrerupt relațiile cu Mitsotakis, iar autoritățile elene și-au plasat forțele în alertă maximă, invocând amenințări din partea Turicei.

Ciprioții sunt acum îngrijorați de faptul că tensiunile în creștere vor descuraja companiile energetice să mai facă investiții în zonă.  „Energia ar putea fi o platformă bună pentru reconciliere în regiuni încărcate din punct de vedere politic, precum Cipru și nu numai, dar, din păcate, a devenit încă un capitol din cartea conflictului”, a declarat Harry Tzimitras, directorul Centrului de Cercetare a Păcii din Oslo din Cipru.

Urmează alegeri

Grecia, Turcia și Cipru vor organiza vor avea alegeri în 2023, astfel că analiștii spun că există o rază de speranță în privința unui acord.  Între timp, ciprioții dau vina pe Ankara, spunând că nu văd nicio dorință din partea Turciei de a se ocupa de problema energetică.

La începutul acestui an, ministrul de externe cipriot a prezentat o serie de măsuri de consolidare a încrederii în încercarea de a relua discuțiile de pace cu ciprioții turci, dar acestea nu au funcționat.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău