image
Sursa foto: bizlaw.md

14 persoane, inclusiv deținuți, trimiși în judecată pentru escrocherie cu produse cerealiere de peste 7,4 milioane de lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații din cadrul Poliției au terminat urmărirea penală și au expediat în judecată cauza penală privind investigarea a 14 persoane, care sunt învinuite de înșelarea prin escrocherie a peste 25 de agenți economici.

Dintre cele 14 persoane trimise în judecată, 6 persoane sunt deja condamnate pe alte cauze penale, fiind deținute în Penitenciarul nr. 17-Rezina. Alte 3 persoane au fost plasate în arest preventiv la solicitarea procurorilor, iar 5 persoane sunt cercetate în libertate.

Schema infracțională a fost pusă în aplicare în vara și toamna lui 2021. Aceasta avea la bază trei companii din domeniul agricol, care activau coordonat pentru implementarea schemei, create și coordonate de persoane condamnate la detenție pe viață din penitenciarul vizat. Organizatorii schemei contactau aceste companii, care se deplasau la agenții economici interesați, unde ridicau produsele agricole, cu angajamentul achitării lor pe parcursul următoarelor zile. Însă, imediat după obținerea mărfii de la victime, companiile le vindeau altor agenți economici, fără ca să le achite marfa obținută, astfel prin acțiunile lor infracționale au cauzat părților vătămate o daună materială în sumă totală de peste 7,4 milioane de lei.

Organizatorii grupului criminal organizat au implicat în schemă rude, prieteni și cunoscuți. Aceștia aveau un grad înalt de coordonare, cu reguli de comunicare între ei și subordonare față de organizatori, care dirijau activitatea grupului prin canale de comunicare pe internet, inclusiv criptate. De asemenea, organizatorii schemei au creat centre de apel în Bălți, Chișinău și Soroca, fără ca angajații să fie puși la curent cu scopul real al organizatorilor.

Aceștia primeau de la organizatori contactele ale vânzătorilor de porumb și grâu, cărora le promiteau în conversațiile telefonice un preț mai mare decât cel oferit pe piață. Totodată, la indicația organizatorilor aflați în detenție, complicii acestora se deplasau în diferite raioane, la depozitele sau punctele de încărcare a mărfii, unde negociau condițiile, ca reprezentanți ai celor trei companii.

De asemenea, membrii grupului criminal au primit ștampile falsificate pentru folosirea lor la încheierea tranzacțiilor fictive. Mai mult decât atât, învinuiții le înmânau vânzătorilor facturi fiscale care confirmau transmiterea mărfurilor către aceștia. Ulterior, învinuiții revindeau marfa la un preț redus, iar banii erau transmiși printr-o rețea de curieri și erau depuși în conturile bancare ale membrilor grupului criminal organizat.

Pe parcursul efectuării urmăririi penale pe caz, pentru asigurarea compensării pagubelor provocate de învinuiți, procurorii au solicitat și au obținut aplicarea sechestrelor pe mijloacele bănești, bunuri imobile și terenuri pentru construcție, în valoare totală de peste 840 de mii de lei. Totodată, la 11 agenți economici, deja le-au fost restituite produse cerealiere în sumă de peste 2,7 milioane de lei.

În acest context, oamenii legii îndeamnă cetățenii și agenții economici să manifeste prudență la încheierea tranzacțiilor comerciale, inclusiv prin verificarea condițiilor propuse de ofertanți și istoricului activității persoanelor care vin cu asemenea oferte.

Noutăţile partenerilor

comentarii: