Arma secretă a lui Putin. Uitați de bomba atomică

10 Iun. 2022, 13:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2022, 13:00 // Actual //  Lupu Eduard

Extracția de petrol nu va înceta în Rusia chiar dacă sancțiunile impuse de Occident împiedică livrările de țiței. Vladimir Putin a declarat că producția va continua în ciuda embargoului impus de Occident. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că prețurile mari cu care se vinde petrolul pe piață, face ca Rusia să compenseze pierderile financiare provocate de sancțiuni.

Vladimir Putin a declarat joi, 9 iunie. că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol. Producția de țiței va continua, a precizat el, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia, după cum relatează Reuters. Vladimir Putin a apreciat că pe parcursul următorilor ani Occidentul va trebui să continue să facă importuri energetice din Rusia. El s-a arătat încrezător că statele vestice nu vor renunța total la importurile rusești,

„În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde”, a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.

Anunțul lui Vladimir Putin vine în contextul în care Statele Unite au introdus un embargo petrolier împotriva Rusiei, în luna martie. S-a întâmplat la câteva zile după ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, în 24 februarie.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a decis, în luna mai, să renunţe în termen de şase luni la circa 90% din importurile sale de petrol din Rusia. De asemenea, în termen de opt luni, statele membre ale UE intenționează să renunțe și la importurile de produse rafinate rusești.

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu circa 9% în luna aprilie, dar de atunci înregistrează o creştere constantă în pofida sancţiunilor occidentale. Aceasta deoarece Rusia şi-a redirecţionat exporturile de petrol către statele din Asia, în special către China şi India.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Creşterea economiei americane a încetinit până la 1,6% în ritm anual în primul trimestru din 2024, comparativ cu un avans de 3,4% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Departamentul american al Comerţului, transmite Reuters.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau, în medie, la o creştere a Produsului Intern Brut de 2,4%, estimările variind între 1% şi 3,1%.

În primele trei luni ale acestui an, creşterea economiei americane a fost susţinută în principal de cheltuielile de consum. Acestea au urcat cu 2,5%, după un avans de 3,3% în ultimul trimestru al anului trecut. Investiţiile fixe şi cheltuielile guvernamentale la nivel local şi la nivelul statelor au ajutat şi ele la creşterea economiei, în timp ce diminuarea investiţiilor private şi majorarea importurilor au avut un efect negativ asupra PIB-ului.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la avansul economiei americane în acest an, până la 2,7%, de la 2,1% cât prognoza în luna ianuarie, graţie performanţelor peste aşteptări în ceea ce priveşte numărul noilor locuri de muncă şi cheltuielile de consum. În primele trei luni ale acestui an economia americană a creat, în medie, 276.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună, faţă de o medie de 212.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din trimestrul octombrie-decembrie 2023.

Până acum, economia americană a dezminţit scenariile pesimiste vehiculate la finele lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor Rezervei Federale.

În prezent, SUA performează mult mai bine decât alte economii avansate, graţie faptului că firmele şi-au refinanţat datoriile, iar consumatorii au profitat de dobânzile mici de dinaintea debutului ciclului de înăsprire a politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău