(VIDEO) Revenco a discutat la București problema deblocării vămilor: Urmează implementarea controalelor comune

10 Iun. 2022, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2022, 14:51 // Actual //  MD Bani

Ana Revenco a discutat la București problema deblocării vămilor. Șefa Ministerului de Interne anunță că va fi implementat un proiect pilot de vămuire comună în următoarele zile.

Deocamdată inițiativa se va introduce la Leușeni-Albița. Ulterior, proiectul ar urma să fie extins și la alte puncte de traversare a frontierei și de control vamal.

„Echipele mixte, create de specialiști din România și din Republica Moldova, vor organiza și desfășura printr-o singură acțiune toate cele necesare pentru a vămui marfa, astfel încât să reducem timpul de procesare și să deblocăm situația. Ne așteptăm ca aceste echipe mixte să funcționeze în următoarele zile. Odată testată, experiența va fi multiplicată și la celelalte puncte de trecere a frontierei”, susține Ana Revenco.

MAI anunța recent că va acorda ajutor psihologic și medical șoferilor de camioane care petrec până la cinci zile în rând la vamă. Totodată, șefa Executivului de la Chișinău a discutat vineri problema vămilor blocate de camioane cu omologul său de la București. Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă au ajuns la numitor comun și au punctat în cadrul întâlnirii mai multe măsuri care urmează să fie implementate, inclusiv suplinirea numărului de angajați vamali și extinderea programului specialiștilor în domeniul fitosanitar care activează la punctele de control din România.

Anterior, transportatorii au adresat conducerii Republicii Moldova o scrisoare prin intermediul căreia cereau identificarea soluțiilor de către autoritățile de la Chișinău și București. Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Dacă până pe 24 februarie acesta era de circa 48 de ore, actualmente aceștia petrec la hotar chiar și 4-5 zile, iar chestiunea cauzează mai multe probleme economice și logistice.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău