image
Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Poloniei, despre discuțiile lui Macron și Scholz cu Putin: „A vorbit cineva în felul ăsta cu Hitler?”

Președintele polonez Andrzej Duda i-a criticat pe liderii Franței și Germaniei din cauza convorbirilor telefonice pe care aceștia le-au avut cu președintele Rusiei, informează Reuters. Duda a spus că a dialoga cu Putin este ca și când ai fi stat de vorbă cu Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit cotidianului german Bild.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au purtat mai multe discuții unu la unu cu Putin la telefon de când Rusia a lansat o invazie devastatoare în Ucraina. Macron, în special, a stârnit mânia Kievului după ce a spus că Rusia nu ar trebui să fie „umilită” pentru a păstra șanse de a se ajunge la o soluție diplomatică, transmite Digi24.

Duda a spus într-un interviu pentru Bild, publicat inițial miercuri pe YouTube, că astfel de discuții nu fac decât să legitimizeze un război ilegal în Ucraina.

„A vorbit cineva în felul ăsta cu Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?” a întrebat Duda. „A spus cineva că Hitler ar trebui să își salveze onoarea? Că ar trebui să procedăm într-un mod care să nu fie umilitor pentru Adolf Hitler? Nu am auzit astfel de voci.”

Într-o conferință telefonică cu Putin pe data de 28 mai, Scholz și Macron l-au îndemnat să îi elibereze pe cei 2.500 de luptători ucraineni capturați la uzina Azovstal din orașul Mariupol și să vorbească direct cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Palatului Elysee.

Italia și Ungaria au cerut Uniunii Europene să facă un apel explicit pentru o încetare a focului în Ucraina și pentru reluarea negocierilor de pace cu Rusia. Cele două state UE au adoptat o poziție diferită față de Polonia care pledează pentru o atitudine mai aspră față de Moscova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: