image
Sursa foto: Profimedia

Avertismentul unui fost secretar general al NATO: „Trebuie să-l oprim pe Putin, altfel nu se va opri”

Fostul premier danez și fost secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a vorbit într-un interviu pentru Sky News despre situația din Ucraina.

„Poporul ucrainean luptă, de fapt, în numele tuturor și trebuie să-l oprim pe Putin, altfel nu se va opri. El va continua să cucerească vecinii pașnici dacă nu este oprit în Ucraina”, a spus Rasmussen, care acum conduce Summitul pentru Democrație de la Copenhaga, transmite The Guardian, citat de Digi24. 

„Putin a realizat exact opusul a ceea ce și-a dorit. A creat mai multă unitate în cadrul NATO și a adus trupele Alianței mai aproape de granițele ruse”, a mai precizat fostul secretar general al NATO, referindu-se la extinderea NATO prin aderarea Finlandei și Suediei. 

Rasmussen a spus că cel mai mare risc este acela că „Putin și Rusia sunt experți în conflicte înghețate prelungite”. Pentru a-și sprijini afirmația, fostul lider al NATO a evidențiat prezența rusă din Transnistria, Osetia de Sud și Crimeea.

Anders Fogh Rasmussen a declarat că munca de sprijinire a Ucrainei va trebui să continue mult timp. „Trebuie să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla niciodată ca Ucraina să fie invadată. Deci, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate într-un fel sau altul. Și cred că Marea Britanie, precum și SUA, dar și alții din NATO vor juca un rol crucial în oferirea de garanții de securitate absolute Ucrainei”, a adăugat fostul premier danez, subliniind și că „singura limbă pe care Putin o înțelege este limba forței”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: