image
Sursa foto: jurnal.md

Parlamentul European cere liderilor UE sa acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidata la aderare

Președinții Grupurilor Politice din Parlamentul European au adoptat astăzi o declarație comună în care cer acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova și Ucrainei la Consiliul European care va avea loc la 23 - 24 iunie.

„Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de curaj, hotărâre și viziune în contextul actual al unui război brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european, Ucraina. Cetățenii ucraineni doresc să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă. Recunoaștem că aceste aspirații sunt împărtășite de poporul Georgiei, de cel al Moldovei și al țărilor din Balcanii de Vest, ale căror așteptări nu ar trebui să fie neglijate în continuare. De aceea, facem un apel ferm să acordați statut de candidat UE Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene, ca început al unui proces bazat pe merit, și să continuăm eforturile ca și Georgia să obțină acest statut, răspunzând aspirațiilor legitime ale poporului georgian. În același timp, aducem aminte că angajamentul Uniunii Europene față de Balcanii de Vest este menținut”, se arată în declarația conducerii Parlamentului European.

Cu o reacție la acest subiect a venit și eurodeputatul român Sigfried Mureșan.

„Parlamentul European este principalul susținător al parcursului european al Ucrainei și Republicii Moldova. Noi, Parlamentul European, am adoptat la 1 martie o rezoluție în care îi oferim Ucrainei o perspectivă europeană. Tot noi am adoptat la data de 5 mai, cu largă majoritate, o rezoluție, negociată de mine, prin care cerem acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova. Este timpul ca și celelalte instituții europene să-și arate mai clar susținerea pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova prin acordarea statutului de stat candidat pentru cele două țări”, a menționat Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul a mai adăugat că Parlamentul European a înțeles că în actualul context politic Republica Moldova este la fel de importantă pentru Uniunea Europeană ca și Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: