image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

„Ca să-i aducem pe hoți acasă”; VOT în prima lectură pentru instrumentarea cauzelor penale în lipsa celor care se eschivează

Instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Un proiect în acest sens a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi, cu votul a 78 de deputați.

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată. Totodată, inițiativa legislativă propune confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat în plenul Parlamentului că până la adoptare în lectură finală se va solicita expertiza Consiliului Europei a proiectului.

Deși au votat „pentru”, deputații BCS au avut critici pe marginea proiectului, afirmând că e vorba de „o răzbunare” a actualei guvernări.

Deputatul PAS Lilian Carp le-a dat replica celor din opoziție.

„Am tot auzit aici menționată „dorința de răzbunare”? Dar față de cine e această „dorință de răzbunare”? Față de cei care ne-au furat? Față de hoți? Nu vă supărați, dar ei trebui să răspundă. Stau care la Londra, care prin marea Mediterană își caută o insulă sau prin altă parte. Îi găsești pe unii de la Washington până la Tel Aviv, iar procedurile de repatriere sunt foarte complicate pentru a-i aduce încoace. Și adică față de ei ar trebui să fie dreptate, dar față de poporul care a fost furat nu trebuie? Eu nu înțeleg aceste jumătăți de măsură. Dacă noi ne dorim dreptate, atunci dreptate să fi până la capăt. Credeți-mă că, în mare parte, cel care încalcă, știe că este căutat. Pentru că dacă el nu ar ști că este căutat, el nici nu și-ar lua păpușelele, cordelele, valiza și hulubii și ar fugi, dar el foarte bine știe ce a făcut, știe că este căutat și atunci repejor își ia toate catrafusele și fuge. Și încă mai și dă lecții de acolo de unde se află, mai construiește fel de fel de partide pe aici”, a declarat Lilian Carp.

„Deci, acest proiect de lege este pentru ca, în paralel, să-i aducem [pe hoți – n. red.] acasă, și, având o decizie revocabilă, să vindem bunurile pe care le mai găsim pentru ca să putem pune în bugetul de stat măcar o parte din ceea ce s-a furat”, a adăugat deputatul.

Documentul prevede introducerea unui mecanism de deblocare a activității procurorilor. Acesta prevede efectuarea unei proceduri speciale la faza de urmărire penală în partea ce ține de înaintarea învinuirii și acuzării în absența învinuitului. Astfel, judecătorul de instrucție va fi cel care va verifica și autoriza finalizarea urmăririi penale, doar dacă procurorul va prezenta suficiente probe prin care va demonstra că acesta s-a eschivat în mod vădit de la urmărirea penală.

Rolul judecătorului de instrucție în acest proces va fi de a verifica dacă într-adevăr locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit, iar procurorul a întreprins toate măsurile de căutare a acestuia. Ulterior, judecătorul va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absența învinuitului urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat.

În același timp, proiectul de lege prevede un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.

Mecanisme similare celor propuse de Ministerul Justiției se regăsesc în legislația procesual-penală a mai multor țări, inclusiv România, Franța, Georgia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: