image
Sursa foto: atlanticcouncil.org

Alte opt dosare pentru crime de război ale soldaților ruși în Ucraina au fost trimise în instanță

Procurorul general al Ucrainei anunță că a trimis în instanțele de judecată alte opt dosare în care sunt vizați soldații ruși implicați în acțiuni militare de ofensivă pe teritoriul Ucrainei. Aceștia sunt acuzați de crime de război.

Irina Venediktova, procurorul general ucrainean, menționează într-un interviu că au fost deschise aproximativ 16000 de dosare în care acuzații sunt bănuiți de crime de război comise în timpul invaziei ruse, demarate la sfârșitul lunii februarie a anului curent. Ieri, 8 iunie, procurorul a vorbit despre încă opt dosare care vor ajunge în fața judecătorilor, adițional la cele trei condamnări care deja au fost pronunțate, relatează Euronews.

„Zilnic vedem progrese în ceea ce privește dosarele pe care le-am deschis. Vorbim despre oameni care au venit nu doar ca agresori militari, dar și pentru a viola, a omorî populația civilă, a jefui, a înjosi”, a declarat Venediktova.

Moscova, încă de la începutul răspândirii în spațiul public a unor imagini și relatări ale ucrainenilor prin care armata rusă este acuzată de cruzime, încălcând astfel convențiile internaționale privind purtarea războiului, a respins orice acuzații prin care militarii ruși ar fi catalogați drept „criminali de război”.

Amintim că, pe 23 mai, a fost condamnat primul soldat rus învinuit de comiterea crimelor de război în Ucraina la închisoare pe viață. Acesta este Vadim Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, care şi-a recunoscut vina. Ulterior, pe 31 mai, alți doi soldați ruși au fost condamnați la închisoare în Ucraina pentru crime de război, la 11 ani și jumătate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: