(video) PAS nu a votat propunerea BCS de a reduce TVA la gaze și carburanți. Grosu: Nu e frumos când în țara vecină este omor, genocid, iar voi băgați capul în nisip

Deputații s-au întrunit într-o nouă ședință la Parlament. Pe ordinea de zi sunt 23 proiecte.

Foto:

19:49 Ședința Parlamentului s-a încheiat.

19:49 Grosu: „Nu e frumos când în țara vecină este omor, genocid, iar voi băgați capul în nisip.”

19:48 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi – art.36`4; Legea nr.880/1992 privind Fondul Arhivistic al Republicii Moldova – art.22; ș.a.) a întrunit în lectura a doua 52 de voturi, cu modificările prezentate.

19:45 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul funciar nr.828/1991 – art.90; Legea nr.1515/1993 privind protecția mediului înconjurător – art.94; ș.a.), susțint în lectura a doua de 54 de deputați.

19:40 După numeroase discuții proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal al Republicii Moldova nr.1163/1997 (art.96, 104) a acumulat 23 de voturi pro, 27 de deputați au votat contra.

19:04 Deputat PAS, Dan Perciun: Noi am introdus compensații în facturi. Dacă reduci TVA până la 4% ajutăm și pe cei care consumă și peste 100 de metri cubi. Este mai oportun să colectăm după care să distribuim TVA-ul acumulat în buget celor care au nevoie mai mult.

18:68 Petru Burduja, deputat al Fracțiunii BCS prezintă proiectul de lege prin care se propune reducerea cotei TVA la gazele naturale de la 8% la 4%, cât și reducerea TVA până la 100%, care ar ajutora agricultorii.

18:56 În prima lectură, cu susținerea a 74 de deputați, a fost aprobat Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.131/2015 privind achizițiile publice (art.83).

18:34 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.242/2010 cu privire la taxele consulare (art.2, 7, 8, ș.a.) a fost susținut în prima lectură, de 70 de deputați.

18:19 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.330/1999 cu privire la cultura fizică și sport (art.32'1) a fost aprobat în lectura I, cu votul a 70 de deputați.

18:01 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea apiculturii nr.70/2006 – art.3, 7, 8, ș.a.; Codul contravențional nr.218/2008 – art.131, 189) a fost aprobat în lectura a II-a, cu votul a 70 de deputați.

17:58 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară a fost susținut în prima lectură, de 54 de parlamentari.

„La sfârșitul anului 2021, 200 de mii de oameni aveau întârzieri la plata creditelor către organizațiile de creditare nebancară, aproximativ 10% din populație. Dintre ei, circa 40 de mii aveau întârzieri de 1 an”, a anunțat Dumitru Alaiba.

17:43 Proiectul de lege pentru ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Programul Alimentar Mondial privind prezența și activitățile PAM în Republica Moldova a fost aprobat și în lectura a doua, cu votul a 55 de deputați.

17:43 Proiectul de lege pentru ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Programul Alimentar Mondial privind prezența și activitățile PAM în Republica Moldova a fost aprobat în prima lectură, cu votul a 58 de deputați.

17:23 Proiectul de lege cu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic a fost susținut, în lectura a II-a, de 54 de deputați.

17:18 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.721/1996 privind calitatea în construcții – art.7, 10; Legea nr.163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție – art.5, 11; ș.a.) a fost aprobat cu votul a 54 de deputați, în prima lectură.

16:46 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea asistenței tehnice ”Activități preparatorii aferente unui proiect privind locuințele sociale” a fost susținut de 75 de deputați, în prima lectură.

16:27 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ”Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, a fost aprobat în prima lectură, cu votul a 75 de deputați.

Până la procedura de vot, însă, deputații PAS și cei din BCS au făcut un schimb de replici și acuzații reciproce. „13 fugari din PLDM care sunt astăzi în PAS nu își făceau griji când am fost primar de Soroca”, a declarat Elena Bodnarenco, deputată BCS, în urma acuzațiilor care i s-au adus cu referire la perioada când ocupa funcția de edil al orașului Soroca. Aceasta, la rândul său, l-a învinuit pe deputatul PAS Ion Babici de mai multe fărădelegi. Acesta, însă, a negat toate acuzațiile.

15:48 Se examinează proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ”Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”.

15:45 Se examinează proiectul de lege privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectelor de producție și a instalațiilor tehnice potențial periculoase. Proiectul, votat în lectura a doua de 54 de deputați.

„Programul de guvernare, intitulat „Moldova vremurilor bune”, conținea promisiuni mirobolante de transformare și eficientizare a sectorului finanțelor publice, dând asigurări la un viitor prosper pentru cetățeni. În realitate însă, constatăm cu regret și alarmare că populația Republicii Moldova devine în pași galopanți tot mai săracă iar Ministerul Finanțelor, în frunte cu dl Dumitru Budianschi nu a întreprins nici o măsură pentru depășirea crizei. 

Cu titlu de comparație, la momentul investirii în funcție a actualului Ministru al Finanțelor, rata inflației a constituit 4,64%. Concomitent, rata de bază, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, inclusiv rata dobânzii la creditele pentru agenții economici și persoanele fizice, a înregistrat o ascensiune de la 3,65 puncte stabilită la 30 iulie 2021 până la 18,50 puncte la momentul actual. În tot acest timp, Ministerul Finanțelor nu a intervenit cu politici de gestionare a crizei, iar astăzi ne pomenim cu scumpiri record”, a spus Burduja.

15:37 Socialistul Petru Burduja a înaintat o moțiune asupra activității Ministrului Finanțelor, în contextul creșterii prețurilor.

15:35 Deputații au revenit în ședință.

14:29 Deputații au luat o pauză până la ora 15:30.

14:28 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul de procedură penală al Republicii Moldova – art.41, 52, 64, ș.a.; Legea nr.198/2007 cu privire la asistența juridică garantată de stat – art.19), susținut de 78 deputați în prima lectură.

13:00 53 de deputați au votat pentru numirea doamnei Oxana Gumennaia în funcția de adjunctă a Avocatului Poporului.

Oxana Gumennaia este master în psihologie. Mai mulți ani a activat în sistemul penitenciar din Republica Moldova. De asemenea, a activat în calitate de psiholog într-un azil de bătrâni, într-un cabinet privat, la Centrul de Informare GENDERDOC-M. A fost membră a Consiliului pentru prevenirea torturii, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

11:57 Se examinează proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de ajunct al Avocatului Poporului.

11:34 Se examinează proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ( Legea apelor; Codul funciar). Proiectul, susținut.

11:32 Proiectul, aprobat de deputați în prima lectură.

11:24 Se examinează proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în calitate de Agenție de implementare pentru Fondul Global de Mediu (GEF) – (a patra finanțare adițională).

11:23 Proiectul, votat în prima lectură.

11:14 Se examinează proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare (a treia finanțare adițională) dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (credit nr.6749-MD) în vederea realizării Proiectul.

10:30 Se examinează proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare (a doua finanțare adițională) dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (credit nr.5858-MD) în vederea realizării Proiectului. Proiectul, aprobat în prima lectură.

10:29 Proiectul, susținut de 56 de deputați.

10:21 Se examinează proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului de membru al Curții de Conturi în urma expirării termenului pentru care a fost numit.

10:21 Ordinea de zi a fost aprobată.

10:20 Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, amânat pentru o altă ședință.

10:13 Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a propus ca proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la filantropie și sponsorizare să fie exclus de pe ordinea de zi, fiind examinat la o altă ședință.

10:12 Vlad Batrîncea: „Exact 3 ani în urmă, în aceste zile, a avut loc o ședință istorică a Parlamentului, unde s-a aprobat o declarație privind capturarea statului Republica Moldova. Solicităm și chemăm și deputații în Parlament și întreaga societate să mai facă odată cunoștință cu acea declarație, care a condamnat imixtiunea politicului în instituțiile independente, subjugarea justiției, controlul politic al CA, al CCM și a altor instituții. A fost un eveniment important, au avut loc și anumite progrese, îmi pare rău că unele practici există și la ziua de azi. Chemăm întreaga clasă politică, cât de tare nu ar fi dorința de a controla instituțiile de stat, dar trebuie să facem tot posibilul ca aceste instituții să fie independente. Mulțumim cetățenilor Republicii Moldova, că în acele zile au susținut acest efort al Parlamentului, mulțumim și corpului diplomatic care ne-a susținut. Ținem minte acele zile și tragem concluzii, ca aceste evenimente să nu se repete pe viitor”.

10:10 Deputatul BCS, Vasile Bolea a solicitat audierea conducerii Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră în contextul traficului îngreunat de la granița țării. Propunerea nu a fost susținută.

„Ultima perioadă, vedem haosul care se atestă la granițele R.Moldova cu România, în fiecare seară la TV se arată cozile de zeci de km. De aceea azi noi solicităm ca să avem audieri a conducerii Serviciului Vamal, al ministerului Finanțelor și al ministerului Infrastructurii, pentru a explica măsurile întreprinse la fluidizarea traficului și prevenirea formării cozilor la vamă. Avem situații când în aceste rânduri deja a decedat o persoană, este o situație ieșită din comun”, a declarat Bolea.

10:07 Igor Grosu: „După cum ați văzut, la parter avem o expoziție de caritate cu zece tablouri realizate de copiii din familiile de refugiați din Ucraina. Lucrările au fost executate în cadrul mai multor art-masterclass-uri la care au participat peste 100 de copii, și ele continuă. Vin cu rugămintea să facem câte o donație pentru ca acest proiect să aibă continuitate”.

10:05 Sunt prezenți 92 de deputați.

10:04 Ședința a început.


Vezi ordinea de zi aici. 


Pub