Cozile kilometrice de la vamă „au ajuns” și la Parlament. BCS: Să fie audiați Spînu, Talmazan și Budianschi

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a solicitat audierea în Parlament a conducerii Serviciului Vamal, Ministerului Finanțelor și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale privind situația de la punctele vamale. PAS a respins propunerea BCS.

Foto: mai.gov.md

„În ultima perioadă, vedem haosul care se atestă la granițele R.Moldova cu România, în fiecare seară la TV se arată cozile de zeci de km. De aceea azi noi solicităm ca să fie audiate conducerea Serviciului Vamal, cea a ministerului Finanțelor și cea a ministerului Infrastructurii, pentru a explica măsurile întreprinse la fluidizarea traficului și prevenirea formării cozilor la vamă. Avem situații când în aceste rânduri deja a decedat o persoană, este o situație ieșită din comun”, a declarat Bolea.

Șoferii de camioane așteptă la ieșirea din Ucraina câte 5-6 zile. Despre aceasta a declarat prim-ministra, Natalia Gavrilița, la ședința Guvernului. Aceasta a mențioant că „situația este destul de gravă”. Aceasta a propus ca punctul temporar pentru primirea refugiaților de la Giurgiulești să fie folosit temporar pentru a le oferi sprijin șoferilor de TIR.

Subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne și-au mobilizat efectivul de personal, pentru a oferi tot suportul în ameliorarea procesului de gestiune a cozilor de tiruri, ce tranzitează R. Moldova spre direcția UE. Astfel, MAI a anunțat activitățile implementate pentru fluidizarea fluxului de transport de mărfuri și de a preveni perturbarea ordinii publice în zonele limitrofe punctelor vamale.

Șoferii de TIR-uri care stau în cozi kilometrice la granița cu România vor beneficia de asistență medicală din partea angajații SMURD ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în comun cu angajații centrelor medicale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunțat, că la mai multe posturi vamale din vama română se atestă probleme tehnice la Sistemele Informaționale.

Unui șofer de TIR moldovean în vârstă de 62 de ani i s-a făcut rău în timp ce aștepta să treacă de controlul din vama Albita și, deși un echipaj medical solicitat prin 112 l-a preluat, l-a adus la spitalul Huși, iar apoi s-a încercat transferul cât mai urgent la Iași, bărbatul a decedat în autospecială, pe la jumătate de drum.


Pub