Partidul Șor a înregistrat proiectul ce prevede ca jumătate din profitul băncilor să ajungă în buget. Tauber: Pe timp de criză, băncile se îmbogățesc pe spatele oamenilor

Partidul „Șor” a înregistrat la Parlament proiectul de lege care prevede ca jumătate din profitul anual al băncilor din Moldova să ajungă la buget, iar banii să fie direcționați pentru susținerea sectorului agrar. Anunțul a fost făcut, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber. Proiectul prevede modificarea legii fondului susținerii sociale și a fost elaborat la inițiativa lui Ilan Șor.

Foto: Marina Tuaber

„În condițiile unei crize fără precedent, băncile comerciale o duc perfect și trăiesc bine merci pe spatele oamenilor. Guvernul, în loc să producă, în loc să deschidă noi locuri de muncă, se împrumută de la bănci și devine ostaticul unor corporații străine, iar cel mai mult au de suferit, evident, cetățenii. Business-ul trebuie să se împartă cu oamenii, pentru că datorită lor și-au crescut afacerile și profitul. În 2021, băncile moldovenești au avut un profit de 2,3 miliarde de lei, iar jumătate din acești trebuie să le fie oferiți înapoi oamenilor”, a declarat Marina Tauber.

Deputatul Partidului „Șor” a mai spus că băncile comerciale au avut, în patru luni ale anului, un profit de peste un miliard de lei. Potrivit ei, care citează experții economici, la sfârșitul lunii aprilie, veniturile totale ale băncilor s-au majorat cu peste 811 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 47% față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare contribuție la creșterea veniturilor băncilor comerciale s-a datorat veniturilor din dobânzi, care s-au majorat cu 52% sau cu 790,1 milioane de lei. Potrivit deputatului Partidului „ȘOR”, banii obținuți de pe urma modificării legii trebuie să fie folosiți pentru susținerea sectorului agrar.

„Criza energetică a generat prețuri record la motorină, iar aceste scumpiri afectează grav activitatea agricolă. Această criză duce practic la falimentarea întreprinderilor agricole mici iar, în consecință, la consecință pierderea locurilor de muncă pentru cetățeni. Guvernarea PAS spune că nu sunt bani. Iată, bani sunt, trebuie doar ca ei să pună mintea în mișcare. Nu pot, o face Partidul „Șor” în locul PAS, iar lor nu le rămâne decât să implementeze această propunere”, a adăugat Marina Tauber.


Pub