La aproape o lună de la tragedia din Parcul Alunelul: Agenția Mediului îl acuză pe Ceban de dezinformare și discreditare
Agenția de Mediu îl acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, de dezinformare și discreditare, după ce acesta a declarat că sunt refuzuri privind eliberarea permiselor pentru defrișarea arborilor. Astfel, instituția susține că declarațiile „nu sunt întemeiate pe fapte constatate și promovează interpretări personale ale primarului, și în esență sunt false”.
Foto: Colaj

„Referitor la arbori, care continuă să fie curățați în oraș. Foarte multe solicitări, în continuare, sunt în administrare, oamenii spun că sunt și neglijate, știu că sunt și foarte multe cereri de demisii de la Spații Verzi. Foarte mulți arbori spre mare regret din diverse locații necesită intervenție imediată. Dar în același timp sunt refuzuri privind eliberarea acestor permise, este o mare problemă de gestionare. Nu am văzut nimeni să plece de la Agenția de Mediu. Lucrurile sunt în continuare grave”, a spus Ceban în cadrul ședinței săptămânale de luni.

Astăzi, instituția susține că declarațiile „nu sunt întemeiate pe fapte constatate și promovează interpretări personale ale primarului, și în esență sunt false”.

„În contextul acțiunilor de dezinformare și discreditare a imaginii Agenției de Mediu, lansate în spațiul public în ultima perioadă de timp și a declarațiilor primarului Ion Ceban, cu privire la unele abateri de la procedura și termenele de autorizare a lucrărilor de defrișare a arborilor din spațiile verzi ale municipiului Chișinău, Agenția de Mediu vine cu următoarele precizări în vederea dezmințirii acestora și aduce la cunoștință situația reală la subiectele în cauză.

Toate cererile parvenite de la Î.M. ,,Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” privind autorizarea tăierilor pentru arborii uscați sau cei care prezintă pericol pentru cetățeni sunt examinate în mod prioritar, fiind eliberate Autorizațiile în termen. De la 1 mai 2022 și până în prezent au fost emise Î.M. ,,Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” 92 de autorizații pentru tăieri, fiind emisă doar o singură decizie de refuz la solicitarea de a defrișa 30 de arbori, din motiv că, în actul fitosanitar a fost indicat, la categoria ,,starea arborilor”, că aceștia reprezintă impediment pentru lucrările de reabilitare a carosabilului și trotuarului.

Prin urmare, deoarece a fost solicitată tăierea arborilor în cadrul unor lucrări de reconstrucție a spațiilor verzi și nu a celor uscați sau care reprezintă pericol, Agenția de Mediu a emis decizia de refuz unde au fost prescrise recomandări cu privire la prezentarea actelor suplimentare stabilite art. 21 din Legea nr. 591/1999 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale. Menționăm că, în total de la 01.01.2022 au fost eliberate 851 autorizații pentru tăieri, dintre care 441 pentru Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi””, menționează Agenția de Mediu într-un comunicat de presă.

Şeful Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi, Serghei Carp, va fi demis din funcție, după decesul fetiței de doar 1 an și 2 luni, în parcul Alunelul.

Incidentul s-a produs în parcul Alunelul. Creanga s-a prăbușit peste căruciorul în care se afla copilul. Fetița a murit la spital.

Șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, a venit cu detalii despre intervenția medicilor, după incidentul tragic când o creangă imensă a căzut peste un copil. Acesta a spus că micuța de doar un an și 2 luni a fost transportată la cel mai apropiat spital, însă medicii nu au reușit să o salveze.

Primăria Chișinău a anunțat că va deschide o anchetă internă după acest caz. Potrivit municipalității, pentru acest parc, Întreprinderea Municipală Spații Verzi a a solicitat de la Agenția de Mediu, curățarea și defrișarea a 170 de arbori, Agenția însă a dat acceptul doar pentru curățarea și defrișarea a 70 de copaci. „În urma cazului tragic de astăzi, când un copac s-a rupt și a căzut traumând un copil, Primăria Chișinău este alături de familia și se implică pentru a ajuta”, se arată în comunicat.

De partea cealaltă, Agenția de Mediu spune că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista arborilor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, care a cauzat decesul unei persoane, infracţiune prevăzută de art. 329 alin. (2) lit. a) din Codul penal.

Totodată, pe perioada anchetei conducerea de la Spații Verzi a fost suspendată.


Pub