„Ugomonitesi, pravîi sektor.” Bodnarenco: Legea va fi aplicată și pentru soacra dvs? Litvinenco: Defăimare crasă, nu vă face față

Scandal la ședința de astăzi a Parlamentului. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și deputata BCS Elena Bodnarenco au făcut un schimb de replici dure, după ce ultima a readus în discuție informațiile difuzate de unele mass media, precum că soacra actualului ministru ar fi realizat o tranzacție dubioasă, de pe urma căreia instituția bancară în care activa în calitate de contabilă-șefă a primit 2,45 miliarde de lei din garanțiile de stat. Discuțiile au avut loc în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului propus de Litvinenco, ce ar permite condamnarea persoanelor acuzate de infracțiuni grave și deosebit de grave în lipsa acestora.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Deseori hoții se folosesc de drepturile omului pentru a scăpa de pedeapsă. Iată că prin acest proiect de lege le luăm acest drept”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„Totuși sunt curios, în opinia domnului ministru, nevotarea acestui proiect de către opoziție este în favoarea lui Plahotniuc, Platon, Nichiforciuc, Andronachi sau altor persoane care se simt în mod deosebit vizate de dosarele care sunt pe rol la moment? Cum credeți, pe care dintre acești indivizi încearcă să-i protejeze opoziția?”, a întrebat deputatul PAS Dan Perciun.

„Eu mă aștept la un vot consolidat în plenul Parlamentului”, a răspuns ministrul Justiției.

În dezbateri a intervenit și deputata BCS Elena Bodnarenco: „Puterea tot mai puțin își amintește, în ultima perioadă, despre furtul miliardului, dar asta nu înseamnă că a uitat poporul. Domnul Dan Perciun a enumerat câteva nume pe care chipurile am încerca să le protejăm. Reamintesc că în 2014, contabila-șefă a Victoriabank Maria Iovu a permis realizarea unei tranzacții, în sumă de 2,45 miliarde de lei, pe conturile Băncii de Economii. Banii au fost transferați pe un cont off-shore, apoi Victoriabank a primit această sumă din garanțiile de stat”.

„Gata, nu mai repetați, că știu fake-ul”, a întrerupt-o pe deputată ministrul Justiției.

„Eu știu că dvs știți, pentru că este vorba despre soacra dvs, domnule ministru. Dați-mi voie să vă pun o întrebare”, a continuat Bodnarenco.

„Doamna deputat, colegii dvs, cu care foarte bine coordonați chiar și pancartele au vociferat, la timpul lor, aceeași minciună aici, în plenul Parlamentului. Eu am respins de fiecare dată această minciună, acest lucru este confirmat prin acte, prin probe, iar faptul că operați cu minciuni sfruntate, venite din partea noilor voștri parteneri, nu vă face față, doamna Bodnarenco, cu tot respectul pe care vi-l purtam”, i-a spus Litvinenco.

„Nu vă faceți griji atât de mari pentru mine. Legea îmi garantează dreptul la o opinie politică și pe parcursul exercitării mandatului nici măcar nu pot fi trasă la răspundere pentru aceasta. Liniștiți-vă, vă rog, domnilor din sectorul de dreapta... Referitor la soacra dvs, m-am informat din mass-media, care a scris în baza dosarului inițiat de PG. Drept că dvs, în 2019, când Maia Sandu era prim-ministră, ați obținut scoaterea de sub urmărire penală a soacrei dvs, cu ajutorul procurorului Octavian Iachimovschi, dar noi aprobăm proiecte de legi nu doar pentru un termen concret, în care PAS se află la guvernare. Presupunem că acest proiect, dacă e așa de bun, va lucra și atunci când PAS nu va mai fi la putere. Întrebarea mea este: Doamna Iovu va fi prezentă personal la ședința de judecată sau dosarul său va fi examinat în lipsa sa?”, a precizat Bodnarenco.

„Statutul de parlamentar nu exonerează deputatul de răspunderea pentru defăimare crasă, urâtă și care nu vă face față”, a răspuns Litvinenco.

La 25 mai, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că va expedia către Guvern un proiect care să permită instrumentarea cauzei penale în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept

„Avem multe cazuri când persoane față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislația și organele de drept. Din acest motiv, dosarele nu pot fi finalizate, iar persoanele nu pot fi trase la răspundere. Astfel, pentru a redresa situația propunem mai multe soluții care ar permite înaintarea acuzării învinuitului aflat peste hotare”, preciza atunci ministrul.

Ulterior, proiectul a primit aviz pozitiv din partea Guvernului, iar astăzi în cadrul ședinței Parlamentului - votat în prima lectură, de 78 de deputați.


Pub