Cetățenii ruși sunt „rugați” să-și doneze salariile pentru a trimite drone în Ucraina

09 Iun. 2022, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 15:23 // Actual //  Lupu Eduard

O angajată a unei organizații de stat ruse care lucrează în orașul Belgorod, la 40 de kilometri de granița cu Ucraina, a declarat pentru Reuters că șefii i-au instruit pe ea și pe colegii săi să doneze salariul pentru o zi ca să plătească dronele și echipamentul de termo-viziune pentru forțele ruse invadatoare.

Angajata nu a dorit ca identitatea ei sau a angajatorului să fie făcută publică, invocând teama de represalii. Reuters a confirmat independent că lucrează la o instituție din sectorul public.

Reuters a primit acces la un canal privat de comunicații în aplicația de mesagerie online Telegram, unde voluntarii ruși din regiunea Belgorod coordonează eforturile pentru a furniza echipament soldaților din Ucraina.

Administratorii au postat liste cu articole despre care au spus că sunt necesare cel mai urgent. Articolele sunt disponibile de la comercianții comerciali obișnuiți, dar pot fi folosite în scopuri militare.

„Trebuie urgent să obținem cel puțin trei drone ca acestea înainte de sâmbătă pentru forțele noastre speciale de poliție”, a postat un administrator din chat, care a folosit numele Ruslana, pe 12 aprilie. „Sunt extrem de necesare și ar putea salva viețile multora dintre băieții noștri.”, arată un articol publicat de South China Morning Post.

Administratorul a inclus o captură de ecran a unei pagini de la un retailer online care arată ceea ce comerciantul a spus că este o dronă quadrocopter fabricată de firma chineză SZ DJI Technology Co. Retailerul a indicat prețul la acea vreme la 92.990 de ruble (aproximativ 1.100 USD).

O postare care a apărut pe 18 mai în același chat de la cineva numit Roman, spunea: „Prieteni, colectăm ajutor umanitar și pentru front. Soldații au nevoie urgent de 16 radiouri. Modele potrivite: Motorola DP4800/DP4801, Hytera TC-508.”

Odată cumpărate din donații, articolele sunt colectate și apoi predate armatei, adesea la punctele de predare din jurul Valuyki și orașul Belgorod, capitala regională, potrivit postărilor din canal și a patru persoane implicate. Reuters nu a putut determina volumul de mărfuri colectat.

Kremlinul și ministerul apărării nu au răspuns întrebărilor despre voluntarii care adună echipament pentru armată.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău