Viitorul lui Vladimir Putin pare din ce în ce mai incert. Posibilii înlocuitori

08 Iun. 2022, 23:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2022, 23:32 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin nu a dat niciun semn că ar fi dispus să se retragă, dar chiar dacă nu se gândește la succesiunea sa, mulți din Rusia o fac.

Inversările militare în Ucraina, incertitudinile politice de acasă și întrebările legate de sănătatea lui înseamnă că elita discută în liniște despre ceva ce în urmă cu doar câteva luni ar fi fost de neconceput: cum ar putea arăta viața după Putin?, scrie Mark Galeotti, director al companiei de consultanță Mayak Intelligence.

Mașina de propagandă a Kremlinului se învârte pentru tot ce merită, descriind „operațiunea specială” a lui Putin ca îndeplinind obiectivele, dar este important să se facă distincția între ceea ce i se spune populației în general și ceea ce știe elita. Reputația sa a suferit serioase prejudicii. Chiar dacă forțele ruse obțin în prezent câștiguri modeste în Donbas, nu poate scăpa de eșecul abject al strategiei sale inițiale, cu obiectivul său ambițios de a pune mâna pe Kiev și de a impune un guvern marionetă, scrie Mark Galeotti îm The Telegraph.

Inflația și șomajul vor deveni probleme serioase

Putin poate spera ca Occidentul să-și piardă entuziasmul pentru sprijinirea Ucrainei, dar chiar dacă sancțiunile vor fi ridicate mâine, pagubele deja făcute economiei ruse înseamnă că va dura ani să se redreseze. Sancțiunile au contribuit la creșterea inflației până la aproape 18%, iar până în toamnă acest lucru, împreună cu creșterea șomajului, va deveni o problemă serioasă. Între timp, armata întâmpină dificultăți în a găsi oameni pentru a-și reînnoi rândurile, iar generalii se înfurie pe motiv că Putin se chinuie cu privire la mobilizarea rezervelor.

Timpul lui Putin se apropie de sfârșit
În plus, zvonurile persistente despre probleme grave de sănătate – speculațiile variază de la cancer la Parkinson – contribuie la sentimentul că timpul pentru Putin e pe terminate. (De asemenea, ajută la explicarea de ce ucrainenii sunt atât de dornici să răspândească aceste povești).

Există puține șanse ca Putin să fie răsturnat iminent – el este protejat de un puternic aparat de securitate care se bazează mai ales pe faptul că se supravegheze și se contracarează reciproc.

Dar, mai devreme sau mai târziu, sănătatea lui s-ar putea să se clatine, sau situația din Rusia va deveni atât de dificilă încât o anumită criză va împinge suficient de mult din elită să se întoarcă împotriva lui.

Întrebarea de un milion de dolari: Cine îl va înlocui?

Dacă Putin poate alege, atunci este probabil să aleagă pe cineva în care crede că poate avea încredere pentru securitatea și moștenirea sa. Acesta ar putea fi cineva ca Aleksei Diumin, unul dintre foștii săi bodyguarzi și acum guvernator al regiunii Tula. Cu toate acestea, este discutabil dacă restul elitei ar accepta un alt om puternic. Ministrul Apărării Serghei Șoigu – unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin – a părut cândva o alternativă plauzibilă, dar a fost pătat de performanța slabă a armatei. Cu toate acestea, el este un supraviețuitor viclean și încă nu poate fi exclus. Dacă Putin nu va putea alege, este probabil ca succesiunea să fie modelată de înțelegeri din culise între elite. Ei vor încerca să se asigure că oricine va deveni noul președinte va fi mult mai puțin puternic decât a devenit Putin. Problema este că nu există un singur bloc de putere dominantă gata să-și impună candidatul atunci când va veni momentul.

El – probabil va fi un el – ar putea fi un președinte al consiliului de administrație, cineva capabil să găsească un consens în cadrul acestei coaliții formată din generali, oameni de afaceri și birocrați. Aceasta ar putea fi o figură tehnocrată precum prim-ministrul Mihail Mișustin sau primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Alternativ, ar putea fi o marionetă de care nimeni nu se teme cu adevărat. Fostul președinte și prim-ministru Dmitri Medvedev încearcă în prezent să se repoziționeze ca un tip dur, dar este încă o figură care s-ar putea potrivi unui astfel de rol. La fel ar putea fi și adjunctul șefului administrației prezidențiale Serghei Kirienko.

Orice s-ar întâmpla, faptul că diferiți candidați sunt discutați – deși cu prudență – sugerează că nici măcar cercurile de elită din Moscova nu cred că Putin își va restabili autoritatea de odinioară fără efort. Într-un fel sau altul, zilele lui sunt acum numărate, conchide Mark Galeotti.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău