„Se pregătește o conexiune militară și politică a țării cu România”. Dodon: Maia Sandu și stăpânii ei merg pe scenariul ucrainean. Se va renunța la neutralitate

Ex-președintele țării, Igor Dodon, spune că „se pregătește o conexiune militară și politică a țării noastre la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate”. „Se vede foarte clar că Maia Sandu și stăpânii ei din exterior merg pe scenariul ucrainean, provocând destabilizarea intenționată a situației, iar unii factori politici din Occident vor să folosească moldovenii drept carne de tun în lupta geopolitică ce se dă acum în această regiune”, a declarat Dodon.

Foto: UNIMEDIA

„De fapt, toate aceste procese de înarmare și această isterie antirusească se face în mod special, pentru a justifica prezența unor trupe străine de factură NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Se pregătește o conexiune militară și politică a țării noastre la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. Fără a consulta opinia cetățenilor și contrar normelor constituționale, se pregătește o Unire tehnică, politico-militară, pe care ulterior vor încerca să o formalizeze și legalizeze juridic de Parlamentul majoritar PAS și de Curtea Constituțională capturată, sub „protecția” trupelor străine prezente aici, așa cum a mai fost în istoria poporului nostru la începutul secolului trecut.

Este o strategie foarte greșită și periculoasă atât pentru poporul nostru, cât și pentru cei care încearcă să o implementeze. Uneori mă întreb dacă actualii guvernanți înțeleg toate aceste riscuri, oare ei înțeleg că pot fi ultimii conducători ai Republicii Moldova și că sunt utilizați drept marionete în planurile și strategiile scrise undeva în cancelariile occidentale.

Pentru a pregăti Unirea tehnică, era necesar ca Republica Moldova să își demonstreze incapacitatea sa ca stat care își poate asigura securitatea economică, energetică și teritorială. Era necesar ca cetățenii să fie demoralizați și să piardă încrederea în propria lor țară. Iar guvernul-marionetă PAS, împreună cu miile de experți străini și ONG-ști finanțați din credite și granturi occidentale, sunt instrumentul perfect pentru așa ceva și pentru interesele occidentale, Soros și NATO.

Maia Sandu și PAS asigură pas cu pas desființarea economică, morală și politică al acestui stat. Iar pentru ca nimeni să nu-i împiedice, au pornit dosare penale fabricate împotriva forțelor de opoziție, în special asupra Partidului Socialiștilor și a liderilor săi, ca să ne denigreze imaginea publică. Toate dosarele politice din ultimul timp cu elemente de justiție selectivă, îndeosebi pe fundalul staționării investigațiilor pe cazurile de rezonanță cum ar fi furtul miliardului, concesionarea aeroportului și altele, sunt parte al acestui scenariu diabolic de anihilare a opoziției si a liderilor care sunt în stare să dea peste cap planurile de implicare a țării noastre în război si de lichidare a statalități Republicii Moldova”, afirmă fostul președinte.

În cadrul vizitei de la 6 iunie, președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, a declarat că țara noastră nu are nevoie de ajutorul militar român, mai ales având în vedere statutul de neutralitatea prevăzut de Constituția RM. Totodată, acesta spune că „este nevoie de securizarea frontierelor, cu benefic pentru întreaga Europă”.

„Da, este adevărat, neutralitatea este stipulată în constituție. Dar am spus-o și cu alte ocazii, nu este o chestie de decor, ea (n.r. neutralitatea) trebuie apărată și inclusiv prin securizarea hotarelor. Noi avem colaborări și bilaterale și multilaterale pe care le-am fructificat prin participări în misiuni internațional. Este o regulă în relațiile internaționale, nu poți să fii parte a unei comunități de care numai să beneficiezi, trebuie să și contribui”, a spus Grosu.

Ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că „Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO”, pentru a putea face față unui eventual atac din partea Rusiei. Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

Moscova a spus că va urmări reacția țării noastre referitor la afirmația ministrei britanice.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a criticat declarațiile făcute de ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, și spune că un astfel de ajutor nu ar face decât să supună riscurilor țara. „Soldații și cetățenii pot deveni carne de tun”, a declarat Dodon.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat la sfârșitul lunii mai că Guvernul poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare țării. „Încă nu s-a luat o decizie”, a precizat ministrul într-un interviu.


Pub