(video) Lavrov, despre o posibilă întrevedere Putin/Zelenski: Președintele Ucrainei are 7 vineri pe săptămână și o atitudine absolut neserioasă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care se află într-o vizită oficială în Turcia, a declarat că negocierile cu partea ucraineană privind încetarea focului se află în impas din cauza Kievului. „Ei au transmis condițiile pe care noi eram gata să le acceptăm. Peste o zi tot ei au renunțat la acestea. Noi am formulat viziunile noastre, dar care de la mijlocul lui aprilie rămân fără vreun răspuns”, a declarat șeful diplomației ruse.

Foto: Mikhail Metzel/TASS

„Zelenski vrea o întrevedere de dragul întrevederii. El are 7 vineri pe săptămână și a declarat nu o dată că negocierile vor fi reluate doar după ce Rusia va reveni la situația de până la 24 februarie. Acest lucru denotă o atitudine total neserioasă și care contravine în totalitate inițiativelor pe care tot partea ucraineană le-a înaintat pe 29 martie la Istanbul.

Este necesar ca mai întâi să fie reluate discuțiile între echipele de negocieri, mingea se află pe terenul Ucrainei deja de 2 luni, de la mijlocul lunii aprilie - atunci când tot ei și-au schimbat propriile condiții, înaintate la Istanbul, pe care noi eram gata să le acceptăm, de principiu, dar peste o zi tot ei au renunțat la acestea.

Cu toate acestea, unele contacte au continuat între echipe. Noi le-am transmis viziunile noastre încă la mijlocul lunii aprilie. De atunci nu am primit absolut niciun răspuns”, a declarat Serghei Lavrov, fiind întrebat dacă este posibilă o întrevedere între președintele Federației Ruse și cel al Ucrainei.


Ministrul rus de Externe a anunțat totodată că flota Rusiei este gata să asigure coridoare de la apele de frontieră ale Ucrainei până la strâmtoarea Bosfor, pe unde să iasă navele cu materiale de export.

„Autoritățile de la Kiev, în primul rând președintele Zelenski, au respins public disponibilitatea de a demina apele teritoriale, pentru a debloca acest proces. Acum, prietenii noștri din Turcia ne spun că Kievul e gata deja, iar detaliile se discută. Din partea noastră nu există vreun impediment”, a adăugat Lavrov.



Pub