Nicu Popescu a plecat la Bruxelles pentru „a promova proiectul nostru de țară”

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu desfășoară o vizită de lucru la Bruxelles pentru a promova proiectul nostru de țară – obținerea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Foto: Nicu Popescu/UNIMEDIA

„În calea noastră de reforme și transformări democratice, avem nevoie de toată susținerea efectivă, fermă și solidară a instituțiilor și statelor membre ale UE pentru perspectiva noastră de aderare”, a spus ministrul Nicu Popescu.

„Parcursul ireversibil al țării noastre în direcția apropierii de Uniunea Europeană înseamnă alinierea în beneficiul cetățenilor și în diverse domenii sectoriale, precum: energia, transportul, mediul înconjurător, agricultura dar și aprofundarea cooperării în materie de apărare și securitate întru fortificarea rezilienței noastre.

În cadrul întrevederilor cu înalții oficiali europeni de la Bruxelles vicepremierul Nicu Popescu va reitera că Moldova este o țară cu o istorie și identitate europeană, vorbim una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, limba română, cetățenii noștri dovedindu-și atașamentul față de valorile europene”, se mai arată în comunicat.

La 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE.

În aceeași zi, și premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, a semnat cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

La 28 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor de pace dintre reprezentanții Kievului și cei ai Moscovei.

La 7 martie, cele 27 de state membre ale UE au convenit iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar.

La summit-ul de la Versailles, liderii europeni au convenit să susțină aderarea Ucrainei la UE, dar nu în procedură de urgență, așa cum a cerut Volodimir Zelenski.

Ulterior, președintele Franței, Emmanuel Macron a propus cerearea unei „comunități politice europeane”, care ar fi „complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană, și nu „o alternativă” la aceasta. Inițiativa a fost susținută de Maia Sandu, dar dur criticată de Kiev, care „nu-și dorește un tratament la mâna a doua față de Ucraina”.


Pub