Noul ambasador al României la Chișinău, numit prin decretul lui Iohannis. Ce funcție a ocupat anterior, în Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul privind acreditarea lui Cristian-Leon Ţurcanu în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, cu reședința la Chișinău. Anterior, acesta a reprezentat Bucureștiul la Kiev. Ţurcanu a mai activat în țara noastră, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015.

Foto: trm.md

La începutul lunii februarie, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele pentru rechemarea a 10 ambasadori, inclusiv a celui din Republica Moldova, Daniel Ioniță, și a celui din Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu.

Totodată, pentru a ocupa funcția de ambasador în Republica Moldova s-a propus fostul ambasador român de la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu.

Cristian-Leon Țurcanu este diplomat de carieră. Din 2016 până în 2022, a funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina.

Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcția de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău.

În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, și la Ambasada României la Berlin, între 2003 și 2008.

În Centrala MAE a ocupat funcțiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, între noiembrie 2015 și august 2016, director al Direcției Europa de Est și Asia Centrală, între aprilie și septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiași direcții, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014.

Vorbește limbile engleză, germană, suedeză și are cunoștințe de franceză, italiană și rusă.


Pub